Nove odluke Gradskog veća

Na sednici Gradskog veća održanoj pre nedelju dana utvrđen je predlog izmene i dopuna odluke o naknadama i nakon toga je najavljen javni uvid od sedam dana, koji je završen juče javnom sednicom. Na njoj je nekoliko građana dalo određene predloge u pogledu cene zakupa prostora, koji je javna površina grada Kraljeva, a koristi se za plažne barove, kao taksi stajalište i onih prostora koji se koriste za plutajuće objekte odnosno za splavove.

Prihvatili smo sve primedbe koje su građani uputili i one su danas utvrđene na sednici Gradskog veća, tako da će se naći pred odbornicima na sednici Skupštine grada Kraljeva, koja će biti u petak. Dobro je da građani imaju uvid u sve odluke koje se donose, da daju predloge, da mi nakon toga razmatramo da li su ti predlozi u skladu sa zakonom i drugim propisima i, ukoliko jesu, da izlazimo u susret i građanima i svim onim ljudima koji u ovom gradu plaćaju porez i omogućavaju da svi zajedno učinimo grad lepšim   rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Prema njegovim rečima, cene su smanjene s obzirom na to da su građani smatrali da su previsoke, da onemogućavaju odnosno ne pospešuju privredni razvoj Kraljeva, da onemogućavaju ljudima da rade, plažnim barovima i splavovima i taksistima da zarađuju.

Za svako taksi vozilo je jedan dinar po metru kvadratnom za svaki dan korišćenja, dakle po metru kvadratnom je 365 dinara na godišnjem nivou, naravno to se s obzirom na veličinu vozila množi. Govorili smo i o naknadama za plažne barove koji su u ekstra i prvoj zoni umanjeni za po pet dinara, sa 15 je smanjeno na 10 dinara i sa pet je smanjeno na tri. Imamo i umanjenja koja se tiču plovila. Važno je da smo govorili na vreme, nije se čekalo da se donese odluka na sednici Gradskog veća, nakon toga na sednici Skupštine grada, već su sva zainteresovana lica pratila celokupan postupak javnog uvida na javnoj raspravi i mi smo sve konstruktivne predloge na vreme prihvatili – izjavio je Terzić.

Gradsko veće je donelo i Zaključak kojim je usvojilo Izveštaj o radu Gradske uprave grada Kraljeva za 2018. godinu, koji je većnicima predstavila načelnica Gradske uprave grada Kraljeva.

Bilo je reči o načinu funkcionisanja posebnih organizacionih jedinica u okviru Gradske uprave, o tome koliko su izdali rešenja, kako teče postupak ozakonjenja u okviru Gradske uprave, kako se izdaju različita dokumenta,  prvenstveno u okviru Odeljenja za urbanizam – građevinske  dozvole, Odeljenja za opštu upravu – izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih, umrlih, kako funkcioniše administracija, o sredstvima koja je grad opredelio u budžetu za 2019. godinu za uvođenje elektronske uprave.

Bilo je reči i o određenim problemima koji se tiču nedovoljno materijalnih resursa, nedovoljno vozila u Gradskoj upravi, odluke o maksimalnom broju zaposlenih, koja predviđa određena zaposlenja. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti dobijati još više saglasnosti za prijem radnika koji su neophodni za funkcionisanje Gradske uprave. Do pre 10 godina Gradska uprava je zapošljavala čak 320 ljudi, a danas je, Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih, predviđeno 250. U Gradskoj upravi ne radi čak ni 250 ljudi, tako da je neophodno i podmlađivanje kadra i stalno usavršavanje u skladu sa novim zakonima, ali i sa korišćenjem nove tehnologije, što je neophodno u današnjoj eri – smatra gradonačelnik Kraljeva

Za jedan objekat u vlasništvu grada, koji se nalazi u Ulici Dušana Popovića 24, u Ribnici, a koji su do skoro su ga bespravno koristila određena fizička lica, grad je poveo parničnih postupak i prostor je ispražnjen.

Postoji interesovanje za kupovinu ovog objekta koji se nalazi u jako lošem stanju, a grad je odlučio da donese odluku o otuđenju i nadam se da će kroz postupak javnog oglasa on naći novog kupca. Najvažnije je da grad, u situaciji kada poseduje objekte koji nisu iskorišćeni, proda objekte, zaradi novac na osnovu prodaje, a da nakon toga neko ko dođe u posed ovog objekta započne neku vrstu privredne delatnosti i da na osnovu toga grad ima višestruki dobitak – kazao je Terzić, ocenjujući da se tako, s jedne strane puni budžet, a sa druge strane pravi i prihod ukoliko taj objekat bude ostvarivao privrednu delatnost.

izvod: zvaničan sajt Gradske uprave Kraljevo