ŠTA NE POKRIVA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE U INOSTRANSTVU?

28. jun 2016.

Neke osiguravajuće kuće ne pokrivaju troškove lečenja sunčanice, zubobolje, uboda insekata, opekotina od sunca kod odraslih, pa turisti te intervencije moraju da plate iako su osigurani

Cene pregleda i lekarske pomoći u inostranstvu za naše turiste su paprene. Polisa osiguranja, koja u domaćim osiguravajućim kućama košta manje od evra dnevno, omogućava pokriće troškova lečenja i do nekoliko desetina hiljada evra, ali ne baš u svim situacijama.

Postoji čitava lista intervencija koje se plaćaju iako je putnik osiguran, pa čak i lečenje obične sunčanice za koju pojedini osiguravači kažu da je posledica predugog izlaganja suncu, dakle nemara. Kako objašnjavaju s portala „Sve o osiguranju”, polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva samo one slučajeve koji se nisu dogodili krivicom ili nemarom putnika ili koji nisu posledica prethodnih hroničnih bolesti.

– Zato dobro pročitajte uslove osiguranja. Mora jasno da piše koje situacije ne pokriva ova vrsta osiguranja, a te situacije se u većini domaćih kompanija poklapaju – upozoravaju stručnjaci s ovog portala.

U „Dunav osiguranju”, recimo, objašnjavaju da je ova vrsta osiguranja predviđena za slučaj neophodne pomoći  usled iznenadne bolesti ili povrede koja bez hitne medicinske pomoći ugrožava život putnika, odnosno može da dovede do trajnog i znatnog oštećenja njegovog zdravlja. Dakle – za hitne slučajeve. Tu svakako, po pravilima osiguravača, ne spadaju usluge poput određivanja dioptrije, estetske operacije, niti su pokriveni slučajevi u kojima je osiguranik pod dejstvom narkotika i alkohola ili se povredio ukoliko se okušao u ronjenju, jedriličarstvu, padobranstvu i svim drugim visokorizičnim sportovima.

„Unika osiguranje” podseća da kod njih nisu pokriveni ni stomatološki tretmani koji ne zahtevaju hitne intervencije (kao što je na primer lečenje korena zuba), a u „Milenijum osiguranju” ističu da polisa ne podrazumeva lečenje nekomplikovanih alergija, lakše ubode insekata, ispiranje uha i slično. Ubod ježa je česta nezgoda na moru i saniranje povrede pokrivaju polise putnog osiguranja svih navedenih kompanija.

– Kad je reč o već pomenutoj sunčanici, odgovore koje smo dobili od osiguravajućih kuća različiti su. Pojedini kažu da snose troškove u svakom slučaju dok se drugi ograničavaju samo na teža stanja praćena jakom glavoboljom, povraćanjem, dehidracijom. Ima kuća koje pokrivaju troškove izuzev ako osiguranik ima opekotine od sunca, čije lečenje nadoknađuju samo za  mlađe od 15 godina – navode na ovom portalu.

Ako putujete u zemlje zahvaćene ratom ili unutrašnjim nemirima, u DDOR-u podsećaju da povrede koje nastanu kao posledica učešća u rizičnim situacijama nisu pokrivene. Posledice elementarnih i katastrofalnih nepogoda takođe nisu uvrštene u osiguravajuće pokriće.  

Autor: I. Albunović – J. Antelj

Izvor: “Politika”  (http://www.politika.rs/scc/clanak/358010/Sta-ne-pokriva-zdravstveno-osiguranje-u-inostranstvu)