Masai – pleme za koje je vreme stalo (VIDEO)

9. novembar 2019.

Nikada nisu probali voće, povrće ili bilo šta što nije organskog porekla, bore se sa lavovima, bogatiji imaju više krava i žena, jedu kravlje meso, ovčji loj, piju svežu krv, tela su im zdrava i vretenasta i žive mnogo duže nego ostali narodi

Etnička grupa Masai trenutno broji oko 900.000 pripadnika, a nastanjena je  na jugu Kenije i severu Tanzanije. Kao i pre mnogo vekova, Masai  oblače svoje crvene odore i opremljeni samo kopljem, lukom i strelom, tumaraju savanom, u potrazi za slobodnim pašnjacima za ispašu stoke, izazivajući strah drugih naroda.

Žive u kućama od kravlje balege, a hrane se isključivo goveđim mesom, ovčjim lojem i mlekom, a na specijalnim okupljanjima nazdravljaju svežom životinjskom krvlju, za koju veruju da daje snagu, a pospešuje muškost i zdravlje.

Zaja Manjanu, mladića iz čuvenog plemena Masai ratnika sa Kilimandžara, sasvim slučajno sam upoznala na putovanju kroz Zanzibar, gde turistima prodaje ručno pravljene figurice sa motivom Masai ratnika. Na Zanzibar je došao kako bi zaradio novac da kupi 25 krava, koliko po Masai merilima, vredi jedna žena.

Što više dece i krava, želja je svakog Masaija. Muškarac koji ne poseduje dovoljno krava, nema pravo da osnuje porodicu. Sa druge strane, roditelji devojaka se konstantno trude da njihove kćerke udaju za onog muškarca, koji ima najmanje sedam žena, jer je to znak da je budući suprug dobar domaćin, zreo  i plodan muškarac. Zato je jako teško mladićima od dvadest i nešto godina, jer goveda i slobodnih devojaka je sve manje – priznaje Zaja.

Masai mladići se udvaraju ugovorenim takmičenjem,  skokom u vis u centru sela. Onaj mladić koji skoči najviše ima najveće šanse da osvoji srce devojke. Nakon svadbene ceremonije, žena brije glavu i naredna četiri meseca nosi crninu. Ona je obavezna da u roku od 40 dana sagradi kuću od pruća, blata i kravlje balege, pri čemu joj u gradnji ne sme pomoći nijedan muškarac, jer „posao muškarca nije da zida, već da živi u duhu Masai ratnika i čuva porodicu i stoku od neprijatelja“.

Pogledajte zanimljivu reportažu o Zanzibaru (Tanzaniji) i Masai plemenu:

https://www.youtube.com/watch?v=e9pmvrrbTXk&t=13s

Za nas postoje samo dve važne stvari u životu: preživeti i postati dobar ratnik. Da bi to postigli, mušku decu od 12 godina odvodimo u divljinu, gde ostaju nekoliko godina, a samo oni najoprezniji i najizdržljiviji preživljavaju. Mladići koji uspešno završe lov i vrate se sa telom lava u selo – dobijaju titulu Masai ratnika, spremni su za ženidbu. U selu započinje slavlje kojem prisustvuju svi članovi plemena. Nažalost, često se dešava i obrnuta situacija. Veliki broj mladića, u silnoj želji za dokazivanjem, nastrada od lava, već u prvim trenucima borbe – iskren je Zaja.

On ne smatra da je ubijanje lava greh i kršenje zakona, jer kako kaže, ta ista životinja svakodnevno ubija njihovu stoku, a borba sa lavom „prsa u prsa” je neophodna, da bi se uvidelo ko su najotporniji i najreprezentativniji Masai mladići, koji će produžiti najbolje gene na sledeće generacije Masai-ratnika.

Lava ubijamo golim rukama. U suprotnom, borba ne bi bila fer. Čeka se da se lav „zanese” dok proždire govedo iz krda obližnjeg plemena, što je za nas idealna prilika za napad. Mladići se zatrčavaju grupno na lava, ne obazirući se na pretnju životinje. Ne mogu da kažem da ne postoji strah od smrti, ali taj strah nekako uvek nadjača strah od ruganja i ismevanja vršnjačke grupe  – priznaje Zaja.

Za Masai pleme važi mišljenje da su poprilično „lake ruke”, kada su u pitanju stranci i svi oni koji pokušavaju da im naruše vekovni mir. Prema Zajinom priznanju, nije mali broj onih koji su ubijeni kada su na silu pokušali da se približe Masai selu. Ipak, među članovima unutar plemena, slučaji ubistva, ali ni samoubistava – nisu zabeleženi.

Osećaj zajedništva i lojalnost grupi uče se od malih nogu. Pripadnici ovog plemena veruju da je svaki čovek rođen dobar, a da je dužnost grupe da ga „vrati” na pravi put, ukoliko krene pogrešnim.

Kada Masai uradi nešto što nije dobro, što bi na bilo koji način povredilo ili ugrozilo drugog Masaija, celo pleme ga poziva u centar sela, okruži ga i svako mu govori o svim dobrim delima koje je tokom svog života učinio. Pravilo je da se u naredna dva dana, Masaiju koji je pogrešio, obraća isključivo pohvalama i lepim rečima.

Iako se hrane krajnje jednoličnom hranom, u koju spadaju isključivo namirnice životinjskog porekla, ovaj narod spada u najzdravije i najdugovečnije i izuzetno retko oboleva od bolesti savremnog društva. Prosečan životni vek pripadnika ovog plemena  iznosi 85 godina, za razliku od ostalih stanovnika Istočne Afrike, gde životni vek (usled raznih bolesti, infekcija lošeg zdravstvenog sitema…), retko kada prelazi četrdeset godina. 

Masai odbijaju savremenu medicinu, ne idu kod dokora i ne koriste farmaceutske proizvode. Do pre dve decenije, kod pripadnika ovog naroda nisu zabeležene bolesti poput kancera, moždanog ili srčanog ugovora. Međutim, usled industrijalizacije, mnogi mladići iz ovog plemena, primorani su da napuštaju svoju zonu komfora unutar Kilimandžara i žive život koji nisu navikli.

Iako je na Zanzibaru već nekoliko meseci, a raznovrsna hrana mu je dostupna, Zaja ne pomišlja da proba bilo koju namirnicu koja nije u duhu Masai ishrane, jer kako kaže, takva hrana se „oseća“ na hemiju i bolest. Zaja veruje da je hrana koja se kupuje u prodavnicima – savremeno sredstvo kojim se ubijaju ljudi.

– Kao i svaki Masai, jedem isključivo kravlje mleko i meso, ovčiji loj i, u specijalnim prilikama svežu krv. I to je sve. Voće, povrće, žitarice i sve ono što ima hemije, mi ne upotebljavamo. Naša stoka se vekovima hranila na netaknutim pašnjacima, zato smo i živeli po 100 godina. Sada nam i to uništavaju, oduzimaju nam zdravu hranu. Ne znam kakav ukus ima šećer ili čokolada. Ne znam kakav je ukus tih plastičnih stvari, niti me zanima. Masai ne vole to. Mleko nikada ne pijemo čisto, već razblaženo sa vodom. Greška je što pijete mleko koje nije razblaženo Da umete da čujete poruke koje šalje telo, ne biste to radili. Umesto što idete u apoteku čim vas nešto zaboli, pustite da se organizam nekad sam izbori sa bolom — poručuje Zaja.

Iako većina Masai mladića dolazi u turistička mesta, kako bi zaradili novac da ožene devojku iz svog plemena, nije mali broj zabranjenih ljubavi koje su se desile između Masai mladića i Evropljanki na letovanju. Iako se većina tih avantura završi neslavno, jedna imućna Amerikanka poreklom iz Hrvatske, prema Zajinim rečima, odrekla se pređašnjeg života i pristala na život u plemenu na obroncima Kilimandžara.

Svi smo uvideli da tu ima nekih varnica, ali niko nije mogao da veruje da će jedna prelepa Amerikanka pristati na život u našem plemenu. Ipak, koliko sam čuo, zadovoljni su, srećni i očekuju prinovu – kroz smeh okriva Zaja.

Iako tokom celog razgovora nasmejan i veseo, Zaja ali i ostali njegovi prijatelji koji prodaju figurice duž ostva, svesni su da se većina njih neće vratiti u svoja sela. Ogromne površine se velikom brzinom pretvaraju u rezervate divljih životinja ili se koriste za prehranu sve brojnijeg stanovništva. Takva situacija dovodi do sve manjeg broja goveda, koja su ključni za život ovog plemena, a broj stanovnika sela svakodenvno se sve više osipa. Kad Masaiji moraju da prodaju svoju stoku kako bi njihova porodica preživela, oni više nemaju mogućnost izbora već kreću ka gradovima u kojima će živeti život na koji nisu navikli.

Priča o Masai plemenu dokaz je kako se vapaj siromaha diže do neba, ali nažalost – ne stiže do uha moćnika.               

                                     Jovana Ristić

1 komentar za naslov “Masai – pleme za koje je vreme stalo (VIDEO)

  1. . Normalno da žive po 100 godina kada nemaju Vucica aerodrUm i brigu od čega da plate racune

Comments are closed.