Ne traže novac nazad, žele na letovanje

19. maj 2020.

Agencije još čekaju zvanične instrukcije, ali postoji interesovanje Kraljevčana da iskoriste zamene za otkazana, a plaćena putovanja, kao i za klasične morske varijante, prevashodno u Grčkoj koja najavljuje slobodan ulazak za turiste od 15. juna

Nakon dvomesečne pauze u radu zbog epidemije koronavirusa, turističke agencije u Srbiji juče su dobile su dozvolu da počnu sa radom. Odlukama nadležnih, sva ranije ugovorena putovanja do 31. maja, zbog nemogućnosti putovanja su otkazana. Veliki broj turističkih agencija još iščekuje zvanične informacije o uslovima rada u narednom periodu i i još nisu počele da rade sa strankama.

Po preporuci Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), koju slede po jedinstvenom stavu i turističke agenije koje nisu članice ove asocijacije, putnicima koji su uplatili aranžmane do 15. marta, biće ponuđene potvrde o zamenskim putovanjima, shodno Uredbi Vlade Srbije, uz obavezu organizatora putovanja da pruži uslugu u vrednosti uplaćenog putovanja. Planirano je da ovu uslugu putnici iskoriste najkasnije do 31. decembra naredne godine.

Sa druge strane, putnici koji se ne opredele za zamensku opciju, kako se navodi u saopštenju, dobiće mogućnost da povrate uplaćeni novac, počev od 1. januara 2022. godine, tako što će potraživati povraćaj sredstava od orgaizatora turističkog putovanja, koji će biti u obavezi da u roku od 14 dana ispuni zahtev putnika

Prema rečima Sanje Stanković, rukovodioca „Tomash toursa“ iz Kraljeva, turističke agencije koja je sa radom počela 7. maja, odmah po ukidanju vanrednog stanja, (jer posluje kao organizator putovanja), interesovanje Kraljevčana je veliko, kako za „zamenska” putovanja, tako i za „klasične” letnje/morske aranžmane, a jedan od razloga je i to što su cene u domaćim turističkim mestima – drastično skočile. Postoji i najava da od 1. jula testiranje na koronavirus, za najpopularnije destinacije srpskih putnika neće biti obavezno, što je mnogim putnicima željnim mora probudilo nadu, kaže ona.

Činjenica je da su se mnogi sugrađani nakon perioda zatvorenosti, uželeli putovanja i do sada nismo imali one koji su se izjasnili za povraćaj novca, umesto zamenskog putovanja. Najveća je potražnja za juli, avgust i septembar. Ono što nas je iznenadilo jeste činjenica da je značajno porasla potražnja i za izlete i dvodnevna putovanja u okolnim državama, poput putovanja u Sarajevo, Trebinje, Sa druge strane, cene aranžmana u Srbiji su bezobrazno „skočile” – navela je Stanković.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa uputiće Vladi Srbije predlog da se od petka 22. juna ukine obavezan PCR test ti samoizolacija, kako za državljane Srbije, tako i za državljane drugih zemalja prilikom ulaska u zemlju. Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici odlučivaće o ovoj meri.

Na Kriznom štabu je saopšteno i da bi od 1. juna većina zemalja u regionu mogla da ukine testiranje na Covid19. Ukoliko se u našoj zemlji epidemija bude kretala u željenom i očekivanom pravcu, praktično jedina mera koja će ostati je – samoprocena svih rizika.

U Grčku – turistički od 15. juna

Na današnjem video-konferencijskom sastanku predstavnika Visokog saveta za saradnju Srbije, Bugarske i Grčke dogovoreno je da će granice ovih zemalja biti otvorene od 1. juna. Od tog datuma ulaz u Grčku biće slobodan za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, a turisti će u Grčku moći od 15. juna (bez obaveznog testa ili karantina).

Nezvanično, putnici bi granicama popunjavali bilateralnu deklaraciju da nemaju simptome Covida-19, da nisu bili u karantinu u svojoj zemlji, da se slažu da putuju na sopstvenu odgovornost i da će ostaviti svoj kontakt telefon

Ipak, zvanični plan o ponovnom pokretanju turizma u Grčkoj objaviće njihov premijer sutra (sreda 20. maj).

           Jovana Ristić

foto: Pixabay