Goč: „sidro“ pre ove zime, dvosed do zime 2021.

20. maj 2020.

Mala staza biće duplo duža, radovi na izgradnji ski lifta trebalo bi da budu gotovi pre zimske sezone, a plan je da nakon što „Skijališta Srbije“ ustupe dvosed sa staze “Bela reka” na Kopaoniku, na Goču bude rekonstruisana i velika staza

Kraljevčani planiraju da planina Goč ponovo postane nezaobilazna turistička destinacija, pre svega kada je reč o mlađoj populaciji i skijanju. Osim izgradnje novog ski-lifta na maloj stazi, koja uskoro počinje, u planu je da i velika staza dobije dvosed žičaru, koju su ustupila Skijališta Srbije, najavio je za portal eKapija Aleksandar Nestorović, direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

Prošle godine sproveli smo javnu nabavku sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikcija da rekonstruišemo i opremimo malu stazu na Goču, koja je bila dužine oko 180 metara. Uradili smo projekat i napravili stazu od 350 metara na kojoj će biti izgrađen novi ski-lift “sidro” i očekujemo da radovi uskoro krenu – rekao je Nestorović.

Za izgradnju novog ski-lifta odabran je izvođač, kraljevačko preduzeće Amiga, a ugovorena vrednost radova je 34,8 miliona dinara.

Prema Nestorovićevim rečima, mala staza trebalo bi da bude spremna za predstojeću zimsku sezonu.

Međutim, osim uređenja male staze, postoje planovi i za uređenje velike.

Obratili smo se Skijalištima Srbije, znajući da na Kopaoniku skidaju dvosed sa “Bele reke” zbog gondole koja treba da ide iz Brzeća, da nam taj dovosed poklone kako bismo opremili i veliku stazu koja ima oko 1.700 metara. Dobili smo pozitivan odgovor od njih. Posle remonta rekonstruisaćemo i tu stazu i pokušati da u upotrebu stavimo i topove za veštačko osnežavanje – kaže Nestorović.

Kako navodi, očekuje se da velika staza bude spremna za sezonu 2021.

Uložili smo dosta u infrastrukturu na planini. Uredili smo paviljone sa 140 ležajeva, sredili balon dvoranu i spoljne terene, a imamo ideju da izgradimo i avantura park. Hoćemo Goč da pokrenemo za mlađu populaciju, to je dečja planina – zaključio je naš sagovrnik.

Inače, Goč je najstariji ski-centar u Srbiji, a posle četiri decenije rada staza “Dobre vode” je zatvorena 2017. godine, pa je tako ova planina izbrisana iz turističke ponude srpskih ski-centara.

Podsetimo, nacrtom Plana generalne regulacije “Goč” na ovoj planini je predviđena i izgradnja novih turističkih sadržaja, bungalova, otvorenih i zatvorenih bazena, kao i sportskih terena.

autor: I. Milovanović

izvor: eKapija

1 komentar za naslov “Goč: „sidro“ pre ove zime, dvosed do zime 2021.

  1. . Ako budete radili kao što je slučaj sa atletskim stadionom i pre toga nadvožnjakom,ne vidim da će mo se naskijati na Goču u skorije vreme

Comments are closed.