Oko 25 miliona dinara za podsticaj poljoprivredi

20. maj 2020.

Jedno domačinstvo može da dobije najviše 200.000 dinara, što je za 50.000 dinara manje od prošlogodišnjeg iznosa, a cilj takve odluke je, tvrde gradske vlasti da se omogući da veći broj poljoprivrednih gazdinstava dobije novac

Za podsticaje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, iz gradskog budžeta u Kraljevu je ove godine obezbeđeno 25.270.000 dinara, a jedno domačinstvo može da dobije najviše 200.000 dinara, što je za 50.000 dinara manje od prošlogodišnjeg iznosa.

Cilj  je, tvrde gradske vlasti da se omogući da veći broj poljoprivrednih gazdinstava dobije novac.

Poljoprivrednici su morali po čitav dan da čekaju kako bi dobili što bolje mesto u redu, jer su samo oni koji su predali zahtev među prvima imali  mogućnost da dobiju novac, dok su svi oni koji su kasnije došli, ostali uskraćeni za sredstva. Smatrali smo da takva selekcija nije pravedna, već da treba da se donese opšte pravilo kojim bi se, po određenim kriterijumima, raspodelila sredstva. U Kraljevu već važi pravilo da dodatne poene dobijaju poljoprivrednici koji su mlađi od 40 godina i žive na selu, jer je važno da se ne radi o ljudima koji obrađuju svoju dedovinu, a žive u gradu i neretko pokušavaju da različitim netačnim izjavama dobiju sredstva – kazao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Prema novoj odluci, poljoprivrednici sa teriitorije koji imaju četvrti stepen srednje stručne spreme ili više od toga, dobiće i dodatne poene.

Smatrali smo da mladi koji žive na selu, a obrazovani su, imaju i  veće mogućnosti da ovladaju znanjima koja su neophodna kako bi obrađivali zemlju  i primenili nove agro-tehničke mere. Na raj način mi nikoga ne isključujemo iz dodele sredstava, već samo pozitivno diskriminišemo određene kategorije smatra Terzić.

On je dodao i to da grad Kraljevo izdvaja značajna sredstva za razvoj poljoprivrede, koja iznose od 65 do 70 miliona dinara:

Ako u ovom slučaju ne budu raspodeljena sva opredeljena sredstva, možemo ponovo da raspišemo raspodelu za sredstava koja su preostala. Ove godine uložićemo 100 miliona dinara za asfaltiranje seoskih puteva, što je tri puta više nego pre četiri godine.

Za lokale koji su u vlasništvu grada a, a u kojima zbog mera koje je donela VladaSrbije tokom vanredno stanja – nije plaćan zakup. Iz sličnih razloga, PU „Olga Jovičić RIta”, ne naplaćuje roditeljima period kada deca nisu išla u vrtć. 

Samo za period od 11. do 15. maja, određene kategorije roditelja, koje su imale mogućnost  po propisanim kriterijumima, da decu ne odvedu u vrtić, platiće te troškove, dok roditelji koji nisu imali tu mogućnost, tih pet radnih dana neće plaćati – naveo je Terzić.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva uskoro se u Kraljevu očekuje potpun prelazak sa mazuta na ekološki priihvatljiva goriva. Terzić je najavio i izgradnju mreže gasovoda, koja će omogućiti i mnigim naseljima da pređu na gas i dodao:.

InvesticIjom na Higijenskom zavodu gotovo da završavamo ovaj proces, preostalo nam je samo da rešimo problem u delu grada Zelena Gora, nakon čega čemo u potpunosti preći na ekološko čista goriva. Gasiifikacija Kraljeva trajaće nekoliko narednih godina i na taj način, sva mesta koja se nalaze na obodu Kraljeva, dobiće mogućnost grejanja na gas..