BRATIMLJENJE NOVO-PRIJATELJSTVO STARO

24. septembar 2016.

Vatrogasci Maribora Kraljevu su do sada donirali 16 vatrogasnih vozila, a potpisivanjem nove Povelje o bratimljenju dva saveza žele prijateljstvo i saradnju još da prodube

Trideset pet godina nakon potpisivanja Povelje o bratimljenju Vatrogasnih saveza Kraljeva i Maribora, danas je potpisana nova – Povelja o bratimljenju vatrogasnih saveza Raškog okruga i mariborskih vatrogasaca, čijih 50 pripadnika ovog vikenda boravi u Kraljevu.

Povelju su u ime srpskih i slovenačkih saveza potpisali njihovi predsednici, Slavko Kranberger, koji je na čelu Gasilne zveze iz Maribora i Zoran Ratković, prvi čovek Vatrogasnog saveza Raškog okruga, a skup su, pored brojnih ljudi zaslužnih za održavanje prijateljstva dugog tri i po decenije, pozdravili gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i župan mariborski Andrej Fištravec.

Kranberger je rekao da ga neizmerno raduje svaki dolazak u Kraljevo, ali da je još srećniji nakon potpisivanja današnje Povelje o bratimljenju.

„Sve buduće generacije treba da slede naš put i da održavaju ovo prijateljstvo i saradnju“, poručio je Kramberger, zahvaljujući se domaćinima na gostoprimstvu.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić podsetio je da saradnja Kraljeva i Maribora datira još od 1941. godine, da je 90-tih godina prošlog veka gotovo prekinuta, ali da je ponovo uspostavljena ubrzo nakon obnavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

„Radostan sam što saradnja između doborvoljnih vatrogasnih društava napreduje, a vatrogasci Maribora već su nam donirali 16 vatrogasnih vozila“, rekao je Terzić, dodajući da se razgovori između čelnika dve lokalne samouprave ne tiču samo saradnje u oblasti civilne zaštite, kulture i sporta, nego i tema iz oblasti privrede i zajedničkih programa kod apliciranja za projekte iz fondova EU.

On je najavio i svoju posetu Mariboru, ocenjujući da su Mariborčani Kraljevčanima kao stariji brat koji se nalazi u EU i da će saradnjom u okviru porodice, dva grada uspeti da na obostranu korist reše važna pitanja koja muče kako ljude u Mariboru, tako i građane grada Kraljeva.