PASULJ IZ „SREBRNOG KAZANA“

24. septembar 2016.

Ko je skuvao najbolji pasulj biće poznato posle 16 časova, a kuvari čuvaju tajne tvrdeći da pasulj može da se kuva na hiljade načina, ali da zagori samo na jedan

Ukupno 85 kuvara iz 65 ekipa „ukrstilo“ je danas kutlače na 26. po redu kraljevačkoj Pasuljijadi, koja je se održava se na gradskom keju.

Pokrovitelj manifestacije, koju grad na Ibru organizuje od 1990. godine, tradicionalno je grad Kraljevo, a organizator Turistička organizacija.

Po tradiciji, svake godine svega polovinu takmičara čine profesionalni kuvari, a ostali se nadmeću u kategorijama ugostiteljskih škola i kuvara amatera.

Takmičari su došli iz svih krajeva Srbije,ali i iz Crne Gore, Rumunije i Makedonije.

Iako većina takmičara smatra da baš oni, zahvaljujući specijalnim začinima, znaju tajnu spremanja najboljeg pasulja, „Srebrni kazan 2016“ imaće samo jednog sveukupnog pobednika i najbolje u kategoriji profesionalaca, amatera i učenika ugostiteljskih škola.

„Pasuljijadu“ tradicionalno prati i bogat kulturmo-umetnički program uz učešće brojnih folklornih i pevačkih grupa i oko 300 njihovih članova iz svih krajeva Srbije.

“Pasuljijadu” je zvanično otvorenom proglasio gradonačelnik Kraljeva Predrag terzić, a učesnike sz pozdravili i župan Maribora Andrej Fištravec i konzulka ambasade Kube u Srbiji Majra Rous Garsija Tomas.

Nekada jednodnevna manifestacija „Srebrni kazan“ prerasla je u trodnevnu, pa su se tako juče, prvog dana, takmičari nadmetali u kuvanju najbolje riblje čorbe, danas u kuvanju pasulja, a u nedelju će se takmičitiće pored Ibra biti služen doručak.

Večeras će na Trgu srpskih ratnika u 21 čas biti priređena Pinkova di džej žurka.