OD LJIGA DO PRELJINE ZA POLA SATA

7. novembar 2016.

Na Koridoru 11 danas je otvorena deonica Ljig-Preljina, a na svečanosti premijer Vučić poručio kako je ovo dokaz da „nismo država bez puteva i zemlja bez snova“

„Zahvaljujem se narodu i građanima Srbije kojima nije bilo teško da dođu u takovski kraj da se raduju uspehu i napretku Srbije“, rekao je na otvaranju autoputa Ljig-Preljina predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

On je dodao da je izgradnja ovog autoputa dokaz da Srbija može bolje, da može da se menja i da više ne stoji u mestu.

Srbija nije država bez puteva i zemlja bez snova i ne krijem koliko mi ovo znači, jer povezujemo Srbiju kilometar po kilometar, ujedinjujemo je – rekao je premijer.

Vrednost ugovorenih radova iznosila je 308 miliona eura, 300 miliona evra za radove uplaćeno je iz budžeta Azerbejdžana, a osam miliona evra iz budžeta Srbije. Uz glavnog izvođača radova, azerbejdžansku kompaniju „Azvirt“, 101 domaća firma je radila kao podizvođač. Na trasi se nalaze četiri tunela ukupne dužine dva i po kilometra, koji su uz sanaciju nepredviđenih klizišta bili najveći izaziv za izvođače radova. Duž trase, navodeno je, nalazi se i 66 mostovskih konstrukcija ukupne dužine pet kilometara, a najveći most je dug 600 metara.

Deonica Ljig – Preljina na Koridoru 11 je, kažu stručnjaci, sigurnija i 17 kilometara kraća od Ibarske magistrale. Oko 40 kilometara između Ljiga i Preljine, svelo je vremensku udaljenost između ova dva mesta na oko 30 minuta.

Do Nove godine na ovoj deonici neće biti naplaćivana putarina. Na Koridoru 11, radovi traju na još dvije deonice: Obrenovac – Ub i Lajkovac – Ljig, gde je glavni izvođač kineska kompanija Shandong High-speed Group.

foto: printscreen youtube (RTS)