Bend „Gladni Naučnici“ predstavio video spot za pesmu „Progone nas aveti”

U pitanju je prvi singl koji najavljuje njihovo novo muzičko izdanje  „Spontano narušenje simetrije“

Bend Gladni Naučnici predstavio je video spot za pesmu „ Progone nas aveti “, prvi singl koji najavljuje njihov novi EP „Spontano narušenje simetrije“ (Pop depresija/Kišobran).

(EP (engl. extended play) je ime kojim se nazivaju muzičke ploče ili CD-ovi koji su predugački da bi bili singlovi, a prekratki da bi bili albumi. Albumi traju između 25 i 80 minuta, singlovi između 5 i 15 minuta, dok EP traje između 15 i 25 minuta).

Nakon dva dugosvirajuća izdanja „Opšta teorija besmisla” i „Nova kosmogonija”, bend se ovoga puta odlučio za kraću formu. EP „Spontano narušenje simetrije“ će imati četiri pesme i pojaviće se sredinom jeseni. Što se same pesme tiče, ona predstavalja posvetu Nilu Jangu, jednoj od najvećih ikona rokonrola, a posredno i Kurtu Kobejnu. Muziku i tekst pesme potpisuje pevač Vladimir Đoković, rodom iz Kraljeva, a aranžman je rezultat zajedničkog rada sadašnjih i prethodnih članova benda.

Pesma je snimana u studiju Music Home. Snimatelj je bio Danilo Jovičić, a producent Ivan Petrović (studio Petrović) . Kao i slučaju prethodnih singlova Gladnih Naučnika, video potpisuje Nevena Jovanović. Ona je uradila idejno rešenje, a odgovorna je za sve aspekte realizacije (kamera, režija, montaža). U spotu učestvuju i prijatelji benda Nenad Srećković i Duška Kleut.

Nova postava benda, Lazar Dimitrijević, Igor Pasuljević, Tino Marković, Filip Gajić i Vladimir Đoković, uveliko se sprema za koncertne nastupe i promociju novog albuma. U međuvremenu je planiran izlazak još dva video singla.

Tekst pesme „Progone nas aveti”

Vid mi je zamućen, slika se prekida,

svestan svojih propusta,

bolno raširenih zenica,

gledam kamenu kulu i zemlju u pepelu.

Na krvavom prestolu priče izumiru.

Progone nas aveti, svi smo načeti.

Da li je bolje izgoreti nego izbledeti?

Podmukli zov dubine vuče nas u Had

Unutrašnja vatra telo spasava,

Nevidljiva ruka zakona svima upravlja

Iz daljine dolazi besna tutnjava

Progone nas aveti, svi smo načeti.

Da li je bolje izgoreti nego izbledeti?