„Zapisi iz Makedonije“ Milutina Stančića: Geografija u tabanima

Zbirka više od 40 zapisa Milutina Stančića, nastajala je tokom dve decenije na prostoru današnje Severne Makedonije. Obilazeći tragove Srba, autor je, krpz putopise i reportaže, povezivao slavnu prošlost koja seže do Nemanjića, sa tužnom sadašnjicom u kojoj se Srbi kao manjina bore da sačuvaju identitet.

Kraljevačkoj publici knjigu „Zapisi iz Makedonije” (Beograd: Službeni glasnik, 2023). predstavili su, osim autora i Živojin Rakoćević(književnik i novinar, direktor Doma kulture Gračanica) i Dejan Aleksić (književnik i glavni i odgovorni urednik urednik izdavačke delatnosti kraljevačke biblioteke).

Sa mnogo istorijskih podataka i validnim uvidima u kompleksnost aktuelne situacije autor uspeva da oslika srpsku sudbinu na prostorima koje je nagradila slavom i herojskim pobedama srpske vojske, a sadašnjost zaboravom na pragu nestanka i asimilacije…”, reči su recenzenta izdanja.

Stančić piše o životu u srpskim selima, potresnom stanju srpskih vojnih memorijala – spomenika i grobalja, mnogobrojnih srednjovekovnih crkava i manastira, zadužbina srpskih vladara i njihove vlastele… Koristeći se brojnim istoriografskim izvorima, ali i etnografskim i geografskim studijama, autor je istovremeno čitaocima otkrio i neke zaboravljene ili zametnute istorijske činjenice.

Dejan Aleksić je istakao da bi se knjiga mogla definisati kao „žal za onim što je bilo, a što je zaboravljeno”, dok je Živojin Rakočević opisao upotrebivši izraz vladike Atanasija Jevtića – „geografija u tabanima” i zaključio da je delo na tragu putopisa Grigorija Božovića…

Katarina Jablanović

foto: Ivan Spasojević