U nedelju besplatni preventivni pregledi, prvi put i fizijatrijski pregledi dece

Zbog velikog interesovanja građana, Ministarstvo zdravlja u nedelju, 26.maja, nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda koju, kako se navodi u saopštenju, sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije.

Tako će od 8 do 17 časova, u svim zdravstvenim ustanovama biće organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

U jednoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rendgen pluća) i urade tumor markere prostate.

Svi pregledi biće obavljani u prizemlju zgrade Poliklinike Doma zdravlja Kraljevo

I ovoga puta, svi pacijenti kod kojih budu uočene nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima, biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje. Prošle nedelje 23.000 građana obavilo je preventivne preglede, a kod njih 1.800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje

Ministarstvo zdravlja apeluje na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i uvećanja vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotronog sistema, odnosno kičmenog stuba, da decu dovedu na pregled.

Listu svih zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi možete pogledati na OVOM LINKU.

M. M. D.