Bolnica “Studenica”: Dobri rezultati i u zbrinjavanju ne-kovid pacijenata

U radu kovid bolnice u Kraljevu, od početka epidemije bilo je angažovano 65% lekara i 72% medicinskih sestara i tehničara, a u bolnici „Studenica“ analizirali su rad u celoj ne-kovid bolnici i evo njihovih podataka i komentara:

            Već godinu dana gotovo svi materijalni i ljudski kapaciteti zdravstva u Kraljevu, zdravstva u Srbiji, zdravstva u celom svetu, usmereni su na borbu protiv korone. Gotovo isto toliko javljaju se upozorenja i stručnjaka, i pacijenata, i opšte javnosti da se ne smeju zaboraviti ljudi oboleli od svih drugih bolesti.

            Portal KRUG je pre dvadesetak dana u OVOM tekstu pisao o tome kako se u Opštoj bolnici „Studenica“ leče onkološki pacijenti u uslovima epidemije. U međuvremenu, u OB „Studenica“ analizirali su rad u celoj ne-kovid bolnici tokom 2020. godine i evo njihovih podataka i komentara:

„DOBRI REZULTATI I U VANREDNIM USLOVIMA“

Više od godinu dana traje borba sa koronom. Za to vreme, pored obolelih od korona virusa, zbrinjavaju se i svi drugi pacijenti kojima je potrebna zdravstvena zaštita. Dobrom organizacijom službi, zahvaljujući dovoljnoj količini zaštitne opreme i sprovođenjem propisanih epidemioloških mera, zaposleni uspevaju da ostvare veći deo planiranog iz prethodne godine, kažu u Opštoj bolnici „Studenica“.

O organizaciji rada u Kovid bolnici, kao i o zbrinjavanju svih ostalih pacijenata govorio je dr Zoran Mrvić,v.d. direktor ustanove:

Od trenutka kada smo postali kovid bolnica, opredelili smo najpre deo, a kasnije i čitavu internističku bolnicu, za smeštaj pacijenata obolelih od kovida 19. To je oko 120 kreveta. Kiseoničkom potporom možemo da zbrinemo sto pacijenata, jer je većini pacijenata u našoj kovid bolnici potrebna terapija kiseonikom. To je  osnovni razlog zbog čega nastojimo da broj pacijenata držimo ispod 100, a zahvaljujući dobroj saradnji sa kruševačkom kovid bolnicom, određen broj pacijenata upućujemo i u Kruševac.

Kada su u pitanju Službe van Kovid bolnice, pokušali smo da cele godine radimo koliko god je to moguće u skladu sa planom. Jedina pauza je bila u vreme policijskog časa, a zatim smo radili punim kapacitetom –   ističe dr Mrvić.

Tokom 2020. godine urađeno je 210.000 ambulantnih pregleda. Poređenja radi, u 2019. godini je obavljeno 280.000 pregleda. Urađeno je 676 operacija malignih oboljenja, što je u odnosu na 2019. godinu oko 80%, takođe i 4.557 operacija u opštoj anesteziji. Plan nije ispunjen kada su u pitanju hladne ili elektivne operacije u Službi opšte hirurgije, Ortopedije i Dečje hirurgije. Nisu rađene ni operacije katarakte i ugradnje sočiva u Službi za oftalmologiju, prvenstveno zbog maksimalnog angažovanja anesteziologa u kovid bolnici.

Od 216 lekara, koliko je zaposleno u našoj bolnici, 140 lekara je do sada učestvovalo u radu kovid bolnice. Kada se od ukupnog broja oduzme 50 lekara koji su na specijalizaciji, stariji od 62 godine koji su internim dogovorom izuzeti od rada u kovid bolnici, zaposleni koji su lečeni od malignih bolesti ili imaju ugroženo zdravlje od neke hronične bolesti, dobije se broj lekara koji su učestvovali u radu kovid bolnice.

Ilustracija: Unsplash – foto Ibrahim Boran

Oko 500 medicinskih sestara je radilo u Kovid bolnici, od 691 koliko ih je ukupno zaposleno. Osim njih, angažovano je 70 nemedicinskih radnika, a trenutno je u kovid režimu 170 zaposlenih. To mnogo otežava uobičajen rad, ali uz dobru organizaciju zastoja nema.

            – Pored toga, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje ”Milan Jovanović Batut” od novembra do marta smo sproveli skrining preglede na mamografu. To je dodatno opteretilo Službu za radiologiju, ali je i taj posao odrađen valjano. Od 1.994 pregleda 169 nalaza je imalo oznaku BIRADS 4, što je zahtevalo dalju dijagnostiku. Kod 5 pacijentkinja je otkrivena  promena, a biopsijom je utvrđeno da su 2 bile maligne.

Tokom prošle godine je urađeno 11.500 dijaliza, to je proces koji se obavljao bez prekida, a obavljeno je i 1.278 porođaja. Jednostavno, moramo da naučimo da živimo sa koronom – zaključuje dr Mrvić.

Dr Dušica Aleksandrović, načelnica Službe za onkologiju i hemio terapiju kaže:

Od početka pandemije naše odeljenje nije prestajalo sa radom. U martu i aprilu prošle godine smo imali manji broj pregleda, ali što se tiče hemio terapije promena nije bilo. Zbrinjavali smo naše pacijente kao i pre epidemije, pa je tako 4.356 hemioterapija podeljeno u 2020. godini. To je otprilike za 10% manje nego 2019.g, ali ne znači da smo imali manji broj pacijenata. Smanjili smo broj dolazaka naših pacijenata i mogućnost njihovog zaražavanja korona virusom tako što smo, tamo gde su mogućnosti to dozvoljavale, prelazili sa mesečne takozvane hormonske terapije na dvomesečnu i šestomesečnu –  rekla je dr Aleksandrović.

Dr Dušica Aleksandrović

Dr Dragiša Kostić, načelnik Službe za ortopediju je takođe izvestio o uslovima u kojima služba kojom rukovodi funkcioniše u vreme epidemije koronavirusa, kada je veliki broj zdravstvenih radnika angažovan u kovid bolnici:

Imali smo ispomoć sa drugih odeljenja, što je jako bitno. U prošloj godini je obavljeno preko 14.000 pregleda u ortopedskoj ambulanti, nekoliko stotina operacija, na našem odeljenju je ležalo preko 900 pacijenata sa povredama. Za vreme kovida nismo radili elektivne operacije ni operacije pacijenata sa liste čekanja, ali smo u jednom periodu uspeli, kada su uslovi to dozvolili, da ispunimo 51% od predviđenog plana za prošlu godinu. Pomenuću samo urađenih preko 100 totalnih proteza kuka. Na našem odeljenju radi 26 zaposlenih, od toga je 5 lekara, a ostalo su medicinske sestre i tehničari. Za vreme trajanja epidemije imali smo 16 zaposlenih koji su oboleli od kovida, a u decembru su u službi bila svega tri lekara i četiri medicinske sestre. Uprkos tome, oni su uspeli da iznesu teret povećanog posla koji se pred njih postavio. Operacije koje mogu da se planiraju odložili smo, a traumatologija koštano-zglobnog sistema je zbrinjavana. Više od trećine zaposlenih u Službi za ortopediju je bilo angažovano u kovid bolnici, što je rezultiralo povećanim obimom posla za ostale zaposlene. Ipak, uspeli smo da se izborimo i sa tim”, ističe dr Kostić.

Ilustracija – Unsplash

Veliki trud ulažu zaposleni u kraljevačkoj bolnici da se zbrinu svi kojima je pomoć potrebna, kako u Kovid bolnici tako i van nje. Jedina molba koju imaju za naše sugrađane je ona ista od pre godinu dana: ‘Čuvajte sebe i svoje bližnje, jer tako pomažete i nama – navodi se u tekstu koji smo dobili iz Opšte bolnice „Studenica“.

Naslovna fotografija: Zoran Ljubojevuć