Borko Tanasijević, poreklom Kraljevčanin, deo tima u koji se ulažu milijarde dolara

„Moja posebna sreća je što sam deo tima koji radi za dobrobit čovečanstva i zdravlja ljudi“, kaže mladi naučnik koji se bavi istraživanjem matičnih ćelija sa potencijalom da zamene bilo koju odumrlu ćeliju u organizmu

Mnogi se Borka Tanasijevića (44), rođenog Kraljevčanina, sećaju kao pametnog dečaka i mladića, još dok je odrastao u svom rodnom gradu, Život i težnja da se bavi naukom Borka su odveli daleko, pa već godinama radi u kanadskom gradu Hamiltonu, u kompaniji za biotehnološka istraživanja koja ulaže ogroman novac za revolucionarna dostignuća u medicini.

Deo ovogodišnjeg letnjeg odmora proveo je u rodnom Kraljevu, u kojem je završio osnovno obrazovanje u školi „Dimitrije Tucović“, a posle završene Gimnazije upisao je studije Biologije – smer genetika na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu. U razgovoru za Sidžu ispričao je da se Kraljevo dosta promenilo, da je u svom rodnom gradu tih teških devedesetih godina kao srednjoškolac najviše slobodnog vremena provodio trenirajući karate i odbojku, da više nema tih klubova i kafića u koje je sa društvom izlazio…

Borko se nije zadovoljio osnovnom fakultetskom diplomom, već je uspeo da dobije stipendiju u američkoj državi Konektikat, gde je na prestižnom univerzitetu doktorirao 2004. godine. Kaže da je ta školarina izuzetno skupa za strane studente, ali da je uz stipendiju i predavanja studentima osnova biologije, uspeo da pokrije sve osnovne troškove. Proveo je šest godina u Konektikatu, a želja za usavršavanjem odvela ga je u Kanadu gde je novih šest godina uložio u postdoktorske studije. Sada ima najviši mogući stepen obrazovanja i znanja.

Borko ističe da je ovo što trenutno radi – preskup biznis. Konkretno se bavi istraživanjem pluripotentnih matičnih ćelija, koje imaju potencijal da zamene bilo koju odumrlu ćeliju u organizmu. U ovoj kompaniji radi na istraživanju u pravljenju „ćelijskih lekova“ koji se ubacuju u organe u kojima su matične ćelije odumrle. Jedan od glavnih programa je Parkinsonova bolest, jer za sada ne postoji terapija koja može da obnovi izumrle neurone u mozgu. Ipak, Borko je deo tima koji je od četiri kliničke faze, završio prvu – ubacivanje neurona u deo mozga gde su prirodni neuroni izumrli. Ta prva faza kliničkog istraživanja podrazumeva ispitivanje bezbednosti pacijenata, i od dvanaest tako tretiranih pacijenata, svi su preživeli. Takođe, Borko je i deo tima koji se bavi ubacivanjem neurona u mrežnjaču oka, pacijentima koji gube vid. I ovde su rezultati kliničkih istraživanja veoma dobri, pa na kraju razgovora za Sidžu, Borko, sin poznate kraljevačke frizerke Karanfile. kaže:

Moja mladalačka mašta počinje da se ostvaruje… Za ovakva revolucionarna dostignuća su potrebni ljudi sa znanjem i energijom, ali i neko ko je spreman da ulaže enormno velika finansijska sredstva, koja se mere milijardama dolara. Moja posebna sreća je što sam deo tima koji radi za dobrobit čovečanstva i zdravlja ljudi!

Dragan Blagojević – Sidža časopis

2 komentara za naslov “Borko Tanasijević, poreklom Kraljevčanin, deo tima u koji se ulažu milijarde dolara

  1. TI, SA SMOKIJEM U GLAVI ,PROČITAJ MALO BOLJE, PA CEŠ VIDETI DA JE OVO ZA DOBROBIT ČOVEČANSTVA.

  2. Divno ide u pravcu unistenja coveka.Samo ce biti placen da radi ono sto su oni zapoceli.

Comments are closed.