Budući mladi preduzetnici na Sajmu preduzetništva u Ekonomsko-trgovinskoj školi

Sajam preduzetništva deo je Erasmus+ programa Evropske unije

Prvi put su se danas u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Kraljevu na Sajmu preduzetništva okupili učenici iz različitih škola i poslodavci iz različitih delatnosti. Sajam je otvorila Dragana Paunović, direktorka škole, u prisustvu zvanica među kojima su bili zamenik gradonačelnika Marko Matović, direktor Regionalne privredne komore Raškog i Moravičkog okruga Zvonko Tufegdžić, predstavnici kraljevačke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i direktori Gimnazije i Elektro-saobraćajne škole.Upućene su posebne reči hvale Školskoj upravi Kraljeva zbog podrške u realizaciji projekta.

Organizacioni tim Sajma preduzetništva

Na Sajmu su učenici ove, ali i gostujućih srednjih škola imali priliku da se bolje informišu o zapošljavanju, kao i praktičnom radu od predstavnika nekoliko preduzeća raznih delatnosti koji su govorili o načinu poslovanja i finesama preduzetništva.

Osnovni cilj projekta realizovanog uz pomoć programa Erazmus+ jeste razmena iskustava obrazovnih sistema Srbije i Slovenije. Akcenat je na praktičnoj i „blok nastavi“.

Tokom boravka naših nastavnika u Sloveniji i posete kolega iz Slovenije Ekonomsko-trgovinskoj školi i gradu, upoređeni su sistemi obrazovanja, razmatrane su sličnosti i razlike, prilike na tržištu rada, kao i zapošljavanje u budućnosti. Projekat će se nastaviti na neki od načina koji su dostupni, a to je razmena učenika koji bi u drugoj državi proveli po dve nedelje na praktičnoj nastavi i/ili razmeni nastavnika koji bi bili sa učenicima ili učestvovali u nastavnom procesu u školi u kojoj bi gostovali. O konkretnim koracima u budućnosti još ćemo se dogovoriti sa našim partnerima iz Slovenije. Nas uskoro očekuje odlazak u Sloveniju i prisustvovanje na završnoj konferenciji gde ćemo predstaviti sve rezultate istraživanja i rada u ovom projektu – istakla je profesorka ekonomske grupe predmeta Marija Jovanović.

Dragana Paunović, direktorka Ekonomsko-trgovinske škole ocenila je da je ova škola realizovanjem Sajma preduzetništva na najbolji način pokazala kako učenici, poslodavci, Privredna komora, Zavod za zapošljavanje i škole različitih obrazovnih profila treba da budu umreženi u implementaciji znanja i iskustava:

Svi imamo jednu misiju – da pomognemo mladima kao početnicima na tržištu.

Tekst, foto: Viktor Nikolić