Da preko mesnih zajednica meštani neposredno odlučuju o investicijama (VIDEO)

Do sada je u šest kraljevačkih sela podržana inicijativa Evropskog pokreta Kraljevo za izmenu sistema finansiranja projekata MZ, a za narednu sedmicu najavljuju prikupljanje (u centru Kraljeva) potpisa podrške za izmenu postojećih mehanizama finansiranja

Šest radionica održano je u Miločaju, Konarevu, Lopatnici i Čibukovcu, Samailima i u Kovačima u okviru projekta – ”Informisani građani – aktivni učesnici u planiranju ruralne infrastrukture” koji sprovodi Evropski pokret Kraljevo.

Predstavnici Evropskog pokreta razgovarali su sa meštanima ovih sela o modelu finansiranja infrastrukturnih projekata.

Pogledajte VIDEO prilog:

Mi smo im predstavili trenutno stanje, mogućnosti koje daje postojeći Zakon, izneli primer prakse iz Požege (koja je uvela projektno finansiranje mesnih zajednica i Šapca koji je uveo raspodelu sredstava mesnim zajednicama od poreza na imovinu koja su u predhodnoj godini naplaćena – kaže Mirjana Prodanović, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji – Kraljevo.

Mirjana Prodanović, Evropski pokret Kraljevo na radionici sa meštanima Samaila

Meštani su na radionicama ocenili da bi bilo mnogo pravednije ukoliko bi se uspostavili kriterijumi po kojima će se odlučivati koliko će se puteva asfaltirati u toku godine, prema površini sela, broju stanovnika, procentu asfaltiranih puteva, stanju infrastrukture i slično. Njihovo je mišljenje da je bilo kakav kriterijum bolji nego trenutna situacija. Istakli su i da je vodosnabevanje ključan problem, ali da i dalje nema pomaka po ovom pitanju.

Zaključci sa ovih sastanaka su da postoji potreba za unapredjenje odluka kako bi se obezbedili kriterijumi za raspodelu sredstava i veće učešće Saveta mesnih zajednica u procesu odlučivanja.

Imali smo kvalitetnu raspravu, beležili smo šta oni kažu, šta su njihove osnovne kritike, kako bi oni želeli da ta infrastruktura izgleda, kako da se donose odluke, kako da se oni konsultuju i da učestvuju u donošenju odluka – ističe Ivan Jovanović, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji – Kraljevo.

Ivan Jovanović, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji – Kraljevo: Imaćemo ulične štandove 24. i 25. septembra u Omladinskoj ulici, gde će građani moći da potpišu i podrže našu inicijativu

Sledeći korak je želja da predlože građanima Kraljeva da podrže inicijativu koja će biti predata Gradskoj upravi i Skupštini grada, a koja se odnosi na izmenu Odluke o donošenju odluka o investicijama u infrastrukturu u mesnim zajednicama.

Ona će sadržati predlog da građani preko Saveta mesnih zajednica neposredno odlučuju o načinu na koji se određuje koji projekti će se finansirati novcem poreskih obveznika koji žive na teritoriji te mesne zajednice.

Imaćemo ulične štandove 24. i 25. septembra u Omladinskoj ulici, gde će građani moći da potpišu i podrže našu inicijativu, da razgovaraju sa našim članovima i da podrže donošenje dobre odluke koje će poboljšati kvalitet života na teritoriji cele opštine Kraljevo. Mislimo da niko ne može bolje da odluči o tome koji infrastrukturni projekat je važan na određenoj teritoriji od građana koji na toj teritoriji žive – ističe Jovanović.

Potpisivanje peticije biće omoguženo i onlajn, na sajtu Evropski pokret u Srbiji – Kraljevo, a građani će i putem društvenih mreža biti pozvani da daju podršku ovoj inicijativi.

Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Mišljenje izneto u ovom članku je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

M. M. D.