Dalji rast broja novozaraženih koronavirusom i u Srbiji, i u Kraljevu

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je, od poslednjeg izveštaja, u Srbiji na koronavirus pozitivno 2.216 osoba (379 više nego juče) od 15.656 testiranih

Najviše pozitivnih na koronavirus ima u Beogradu – 489. U Kragujevcu je registrovano 118 novozaraženih, u Nišu 101, u Novom Sadu registrovano 77 novoobolelih, u Valjevu 65, a u Kraljevu 56 (Kraljevo je, prema ovom izveštaju, juče bilo na spisku gradova sa manje od 28 novozaraženih na dnevnom nivou, što znači da je broj pozitivnih u samo jednom danu – dupliran!). /Ovo su jedini podaci kojima raspolažemo, jer Gradski štab u Kraljevu od 8. jula ne dostavlja medijima podatke o epidemiološkoj situaciji u gradu/.

Čačak i Užice imaju po 49 novih slučajeva kovida, Kruševac 34, Novi Pazar 31, a u drugim naseljenim mestima bilo je manje od 30 novozaraženih.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa 23. avgustom, u Kraljevu su date 92.361 doza različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisana je 46.341 osoba. Dve doze primilo je 45.039građana, a tri doze – 981 osoba.

Svakog dana, osim nedeljom, u novoj Hali sportova u Ribnici, do 16 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Uporedo sa tim, svakog dana do 16 časova (osim nedeljom), građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka, ili da prime i TREĆU DOZU vakcine za koju se odluče po preporuci lekara.

PREPORUKA ZA TREĆU (BUSTER) DOZU

Preporuka Stručnog komiteta za imunizaciju usvojena je 21. jula od strane Kriznog štaba Vlade Srbije

Novo Stručno-metodoško uputstvo za vakcinaciju:

Treća buster doza vakcine protiv COVID-19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci,bez obzira na vrstu vakcine koji su primili ,a prvenstveno za one koje pripadaju skedećim kategorijama:

1. osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije,primaoci transplatata koštane srži i solidnih organa,osobe na hemidijalizi

2. osobe starije od 70 godina

3. osobe starije id 60 godine u domovima za starija lica i drugim ustanovama socijalne zaštite

4. zaposleni u zdravsvenim i ustanovama socijalne zaštite

5. putnici u medjunaridnom saibraćaju-odnosi se na osobe vakcinisane u Republici Srbiji.

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja prošoi najmanje šest meseci mogu da prime treću buster dozu i ostavlja im se mogućnost da izaberu vrstu vakcine koju će da prime kao treću. Izuzetak je ukoliko se za treću primenjuje Gam-Covid-Vak,u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine.

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Vakcinacija dece uzrasta od 12-15 godina protiv covid-19 se preporučuje kod dece sa komorbiditetima kao i kod gojazne dece  uz predhodno dobijeno mišljenje pedijatra subspecijaliste iz odgovarajućih oblasti. Vakcina se može primeniti i kod ostale dece od 12-15 godina uz saglasnost roditelja i mišljenja pedijatra. Vakcinacija protiv Covid-19 dece navedenog uzrasta sprovodi se u službama za zdravstvenu zaštitu dece nadležnih domova zdravlja, kao i na pedijatrijskim odeljenjima opštih bolnica i u pedijatrijskim ustanovama na tercijalnom nivou zdravstvene zaštite, a sve u skladu sa novim SMU vakcinacije protiv Covid-19.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih osoba i vakciniše ih prvom i drugom dozom raspoloživih vakcina.

Do petka – 27. avgusta, ponovo i u 12 seoskih ambulanti traju vakcinacija i revakcinacija Sinofarm vakcinom.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 23. avgustom, Sinofarm vakcinu primilo je 14.177 osoba, vakcinu Fajzer – 4.016, a Sputnjik V – 786 osoba (i dalje nema prve doze vakcine Sputnjik V).

Treću dozu vakcine  Sinofarm za poslednja dva dana primile su 663 osobe, 283 su primile Fajzerovu vakcinu, a Sputnik V – prvu komponentu (kao treću dozu) primilo je 35 građana.

M. M. D.

1 komentar za naslov “Dalji rast broja novozaraženih koronavirusom i u Srbiji, i u Kraljevu

  1. Sto ZJZ u Kraljevu ne objavljuje podatke o broju zaraženih na teritoriji grada? Zabranili im ili sta??

Comments are closed.