„Despina Olivera“ – knjiga o ljubavi, diplomatiji i hrabrosti jedne žene

Knjiga o predstavi ili predstava o knjizi

U holu multimedijalnog centra Kvart, Udruženja Grupa Grupa, koje vec 17 godina radi u Kraljevu, predstavilo je svoje debitantsko izdanje – knjigu „Despina Olivera“, autora Vladana Slavkovića.

Večeras predstavljamo knjigu o predstavi ili predstavu o knjizi „Despina Olivera“. Napravili smo različite predstave, izdavali i bolje autore i knjige, ali nikad nisamo imali ovoliko naših autora, naše Grupe Grupe, koji su se okupili na jednom mestu – poručio je autor knjige na promociji.

Priča prati odrastanje i život Olivere Hrebeljanović. Dirljiva i katarzična priča o ljubavi, diplomatiji i hrabrosti jedne žene u vrtlogu očekivanja i rata. Posle Kosovske bitke, Olivera biva predata sultanu Bajazitu, gde postaje kaduna, jedna od najuticajnijih žena u njegovom zivotu.

U izradi predstave ucestvovali su Kristina Jevtović i Svetlana Milenković, glumice ponikle u Grupa Grupa, Stefan Savković, kostimograf, i grupa tada  mladih umetnika na izradi muzike, a sada renomiranih glumaca: Nevena Nerandžić, Anja Vojnić i Eva Voštinić. Tekst i reziju je potpisao Vladan Slavković.

U knjizi se pojavljuju i prevodi na engleski i ruski jezik, Nevene Đoković i Dragana Bunardžića. Jedan od najlepših delova ove knjige su fotografije same predstave koje su delo Milice Popović Šolajić.

Kao glumici, ovo mi je neobično draga predstava jer smo Ceca i ja morale da se suočimo sa pitanjima koja svaka žena proživljava barem jednom u životu. Rascepljene između tuge i ljubavi kao i između slabosti i odgovornosti. Sve vreme u predstavi se prepliću Oliverina svest i savest, koje naizmenično odigravamo. Prikazujemo put dilema, sazrevanja i tuge – istakla je Kristina Jevtovič.

Ona je primetila kako bi „neko možda rekao da je to univerzalno osećanje svih žena“, ali da je, kada se posmatrataju vreme u kojem je zivela Olivera i okolnnosti u kojima je živela – to onda, ipak, pravi podvig.

*Fotogfafije Nenad Jerotijević