„Digitalna Evropa“ – program za podršku razvoju digitalnih tehnologija i veština

Rokovi za podnošenje predloga projekata su 26. septembar i 22. novembar, a mogu učestvovati kompanije, poslovne asocijacije, udruženja, klasteri i druga pravna lica iz Srbije

Program Evropske komisije „Digitalna Evropa“ čiji je cilj unapređenje digitalne transformacije u Evropskoj uniji otvoren je i za zemlje kandidate. Ukupan budžet je 7,5 milijardi evra, a u programu mogu učestvovati i kompanije, poslovne asocijacije,  udruženja, klasteri i druga pravna lica iz Srbije. Rokovi za podnošenje predloga projekata su 26. septembar i 22. novembar 2023. godine.

„Digitalna Evropa“ traje do 2027. godine, a program je osmišljen da podrži razvoj digitalnih tehnologija, infrastrukture i veština kako bi se obezbedila konkurentnost i inovacije u digitalnoj ekonomiji.

Pokrenut je u januaru 2021. godine i obuhvata 27 država članica Evropske unije, zatim Island, Norvešku, Lihtenštajn i Ukrajinu, a od 30. juna 2023. i zemlje kandidate Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju.

Zemlje kandidati mogu da učestvuju u sledećim oblastima: Superračunarstvo, Veštačka inteligencija, podaci i računarstvo u oblaku (cloud computing), Napredne digitalne veštine i Napredno korišćenje tehnologija.

Više informacija o programu na linku Digitalna Evropa.pdf