Novi protest u Kraljevu: Performans ispred Narodne kuhinje (VIDEO)

„Vlast troši novac na sebe, autobuse i sendviče, umesto za oko 600 korisnika Narodne kuhinje kojima je obrok koji na ovom mestu dobiju često jedini u danu“, kaže aktivista Vladan Slavković

Sinoćnji, 16. po redu protest pod nazivom „Kraljevo protiv nasilja“ počeo je okupljanjem na Trgu Jovana Sarića, odakle su učesnici protesta krenuli u šetnju do Narodne kuhinje u Obilićevoj ulici u Kraljevu.

U pozivu na protest na društvenim mrežama pisalo je „600 naših sugrađana svakodnevno ide ovom trasom, jer su gladni“.

U dvorištu Narodne kuhinje održan je performans. Aktivista Lokalnog fronta Vladan Slavković, ispisao je transparent sa porukom: „Da narod razume: jedan obrok 151 dinar, grad dotira 37 dinara – četiri miliona dinara godišnje“.

Godišnji budžet Narodne kuhinje u Kraljeva je četiri miliona dinara. Toliko košta i jedan put da autobusi Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije odu negde da jedu sendviče. Ko zna koliko puta su otišli i ko zna na koliko godina su oduzeli mogućnost ljudima da ovde svoj jedini obrok dobiju – kazao je Slavković.

Protesti širom Srbije počeli su 8. maja, sa zahtevima da se zaustavi nasilje u javnom prostoru, posle dva masovna ubistva, najpre 3. maja u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“, a dan kasnije i u selima oko Mladenovca u kojima je poginulo ukupno 19 osoba i isto toliko ranjeno.

Zahtevi skupova „Srbija protiv nasilja” su ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, ostavke članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ukidanje rijaliti programa, ostavke rukovodstva Radio televizije Srbije i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi .

  M. M. D.