Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo obeležilo 92 godine postojanja (VIDEO)

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Kraljevu osnovano je 1931. godine, a deceniju kasnije, pre tačno 82 godine (baš na današnji dan), članovi tadašnje vatrogasne čete, prevarivši nemačke straže izašli su iz okupiranog Kraljeva i svirajući koračnice i marševe prebacili se do Goča i priključili se partizanskom odredu „Jovo Kursula“.

POGLEDAJTE VIDEO:

Današnji datum danas slave svi dobrovoljni vatrogasci Srbije. Već sedam godina DVD Kraljevo (jedino je društvo ovog tipa  u Srbiji) koje ima veoma aktivnu Žensku sekciju.

foto Rada Vukosavljević

U oviru obeležavanja Dana dobrovoljnih vatrogasaca Srbije i Dana Dobrovoljno vatrogasnog društva (DVD) Kraljevo, jutros je najpre održana svečana sednica DVD Kraljevo i Izvršnog odbora Vatrogasnog saveza Srbije, na kojoj su gosti upoznati sa aktivnostima Društva između dva praznika.

Na sednici su uručene zahvalnice i plakete najboljim saradnicima i prijateljima DVD Kraljevo, a promovisani su vatrogasni i viši vatrogasni oficiri. Plaketu koju je DVD dodelio Gradu Kraljevu primio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

On je istakao je da je malo organizacija koje mogu da se pohvale tradicijom kakvu sa 92 godine postojanja ima DVD Kraljevo. Ovo društvo, uz Gradski vatrogasni savez ima podružnice u još sedam sela, a Kraljevo je, inače, prvi grad u Srbiji koji je formirao dobrovoljna vatrogasna društva u selima.

Grad Kraljevo nastoji da pomogne DVD, a u pripremi je Nacrt odluke čijim usvajanjem ćemo omogućiti dodatna finansijska sredstva za delovanje dobrovoljnih vatrogasnih društava – obećao je Terzić.

On je podsetio na veliku pomoć dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Slovenije, koja već godinama pomažu u opremanju dobrovoljnih vatrogasnih društava, pre svega kroz donaciju vatrogasnih vozila .

Nakon sednice, a posle defilea kroz grad (ovog puta u tišini zbog Dana žalosti) gradski čelnici i članovi vatrogasnih delegacija (kraljevačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Vatrogasne zveze (saveza) slovenačkog Maribora, kao i još nekoliko DVD iz gradova u okruženju, položili su vence na spomen-ploču pored starog Vatrogasnog doma u Ulici Toplice Milana, iz kojeg je vatrogasni orkestar 27. septembra. 1941. godine krenuo i izašao iz okupiranog Kraljeva, kako bi se pridružio  partizanskom odredu „Jovo Kurslula” na Goču.

– Članovi vatrogasne čete su tog dana obukli više uniformi, jednu preko druge, spalili arhivu, onesposobili telefon, zasvirali koračnicu, paradnim korakom prošli pored nemačke straže na mostu i prebacili se do Goča, gde su su se priključili partizanskom odredu „Jovo Kursula“ – podsetio je kraljevački hroničar dr Milan Matijević, koji je bio predsednik kraljevačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva u dva mandata.

Zahvaljujući višedecenijskoj saradnji vatrogasaca Kraljeva i Maribora, mnogi od njih su u međuvremenu postali i kućni prijatelji. Danas je delegacija slovenačkih vatrogasaca položila vence na spomen ploču, sa željom da se saradnja starijih produži i na neke nove generacije vatrogasaca, koji će taj poseban odnos shvatiti kao nešto što dolazi „iz srca”, a ne kao neku izmišljenu političku obavezu.

Prijateljstvo kakvo gajimo između nas, vatrogasaca Maribora, i vatrogasaca Kraljeva teško se može naći. Zadovoljni smo što možemo da budemo deo vašeg velikog srca, koje dajete za vatrogasce i za ljude kojima treba pomoć – kazao je predsednik Vatrogasnog saveza Maribora Darko Hergamas.

Dragan Ćapin istakao je podršku DVD-u Kraljevo Vatrogasnog saveza Srbije na čijem se čelu nalazi. On je posebno pohvalio postojanje Ženske sekcije DVD-a.

Ona je u Srbiji jedinstvena, ali se nadamo da neće biti i jedina.

Milutin Vukosavljević, predsednik Vatrogasnog društva Kraljevo naveo je da su u DVD-i uvek nastojali da svi budu kao jedna velika porodica:

Zajedno sa prijateljima iz Maribora, Vojvodine i cele Srbije nastavićemo da doprinosimo vatrogastvu. Nismo obrukali prethodnike, a mlađi su nastavili našu tradiciju – poručio je Vukosavljević.

Milutin Vukosavljević, predsednik Vatrogasnog društva Kraljevo

Za sutra su (zbog današnjeg Dana žalosti u celoj Srbiji) odloženi svečana akademija i koncert „Kad sveci marširaju“ koji se organizuju povodom devedeset godina od osnivanja Vatrogasnog orkestra „27. septembar“.

Na ovu temu vašoj pažnji preporučujemo i tekstove 

Kako je orkestar kraljevačkih vatrogasaca 1941. prevario nemacke straže

Orkestar jedne mladosti – Vojkana Trifunovića