Projekcija filma „Mudrost traume“ u Kraljevu

U filmu publika zajedno s lekarom, bestseler autorom i dobitnikom Ordena Kanade dr Gaborom Mateom istražuje zašto se zapadno društvo suočava s epidemijama kao što su anksioznost, hronične bolesti i upotreba psihoaktivnih supstanci?

U okviru programa „Podrška, ne perfekcija”, Novak Đoković fondacija, u saradnji sa Kulturnim centrom „Ribnica” Kraljevo, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traumeu subotu, 30. septembra u 19 časova, u Svečanoj sali Gradske uprave.

U „Mudrosti traume” publika putuje zajedno s lekarom, bestseler autorom i dobitnikom Ordena Kanade, dr Gaborom Mateom, da istraži zašto se zapadno društvo suočava s epidemijama kao što su anksioznost, hronične bolesti i upotreba psihoaktivnih supstanci. Ovo je putovanje s čovekom koji je posvetio svoj život razumevanju veze između bolesti, zavisnosti, traume i društva.

Trauma je nevidljiva sila koja oblikuje naše živote. Oblikuje način na koji živimo, volimo i razumemo svet. To je koren naših najdubljih rana. Dr Mate nam pruža novu viziju: društvo informisano o traumi u kojem roditelji, nastavnici, lekari, sudije i donosioci važnih odluka nisu fokusirani na potiskivanje simptoma i osuđivanje, već žele da razumeju izvore iz kojih u ranjenoj ljudskoj duši izviru zabrinjavajuća ponašanja i bolesti. On nam ukazuje na put individualnog i kolektivnog isceljenja.

Trauma nije ono što vam se dešava. Trauma je ono što se dešava u vama, kao rezultat onoga kroz šta prolazite”, smatra dr Gabor Mate.

Ulaz je besplatan!

Novak Đoković fondacija osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji. Rad Fondacije temelji se na uverenju da se predškolskim obrazovanjem mogu promeniti životi dece i cele zajednice. To se postiže stvaranjem najkvalitetnijih programa i okruženja za učenje, u kojima je priliku da se usavršava imalo 2.237 vaspitača i učitelja. Novak Đoković Fondacija je do sada izgradila, rekonstruisala ili opremila 55 vrtića i pomogla više od 8.670 roditelja i 53.691 dece. Kroz 15 godina rada, Fondacija je rasla i edukovala se uporedo sa realizacijom svojih projekata. Danas se zalaže i za dovođenje svetski priznatih stručnjaka iz oblasti roditeljstva i ranog razvoja u Srbiju i zemlje regiona. Posle gostovanja dr Šefali 2022. godine, ove godine će u Srbiju i region dovesti dr Gabora Matea.

M. M. D.

foto Fondacija Novak Đoković