Dveri Kraljevo: Umesto da ulaže u prosvetu, država ulaže u policiju

Po kom principu neke lokalne samouprave omogućavaju sredstva za đake, a neke druge to ne čine, pitanje je koje javno postavlja Gradski odbor Srpskog pokreta Dveri u Kraljevu 

Ne treba da govorimo koliko septembar donosi troškova za kućni budžet; kada treba pomoći porodici ako ne u ovom periodu, pitamo se, navodi u svom saopštenju Grdski odbor Srpskog pokreta „Dveri“ u Kraljevu, U saopštenju se, između ostalog, dodaje:

Posle samopohvala gradskih čelnika i rukovodilaca Turističke organizacije Kraljeva, krajem avgusta, da je ostvaren nezapamćen priliv u budžet grada od zarade turističkog sektora, kao i od naplate poreza i ostalih prihoda, ponadali smo se da će naši đaci prvaci, a ove godine je upisano 996 prvaka, dobiti besplatne udžbenike ili neku drugačiju pomoć lokalne samouprave. Ne, ni na koji način đaci nisu pomognuti, ni nalik onom pristupu njihovim vršnjacima u Beogradu, gradska vlast nema sluha za kraljevačke đake.

Kako stvari, uopšte, funkcionišu!? Po kom principu neke lokalne samouprave omogućavaju sredstva za đake, a neke druge to ne čine?!                                               

Ministarstvo prosvete niti ima, niti planira da na neki način štiti svoj sektor i zastupa one zbog kojih postoji, a to su đaci i njihovi profesori.                                             

Da stvar bude gora, umesto da se ulaže u prosvetni sistem, posle majskih tragičnih događaja, država ulaže u represivni, policijski aparat, angažuje i daje podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova, samim tim izdvaja ogromna novčana sredstva koja, ne vidimo način, da će biti isplativa, jer ono što možemo da vidimo je da angažovani policajci u prostorijama škola samo na miru listaju stranice na svojim mobilnim telefonima, a šta ljudi da rade na kraju krajeva. Možda predstavnici vlasti znaju nešto više od nas?!

Naime, još jedna stvar pokazuje šta je vlastima bitno, a to je slika na kojoj je desetak novih automobila saobraćajne policije koji će iz nekih kraljevačkih vrzina i zaseda da služe za punjenje budžeta. Gle čuda, Ministarstvo prosvete to neće moći, po njihovom mišljenju, implicira da treba ulagati u policiju, a ne u pamet!

Mi iz Srpskog pokreta Dveri se ne slažemo sa ovakvim pristupom obrazovnom sistemu i  manjkom saradnje lokalne samouprave sa porodicom“, kaže se u saopštenju.

foto Dveri Kraljevo