“Gde si, Violeta, kućo stara!”

Scena poznata po kultnoj replici „Gde si, Violeta, kućo stara!“ iz filma „Specijalno vaspitanje“ sa likovima “Pere Trte” i “Violete” osvanula je na ulazu u bioskop „Kvart“. Slavka Štimca znamo, a ko je “Violeta”?

            Dobili smo, po našoj subjektivnoj proceni, jedan od uspelijih murala u Kraljevu koji prikazuje poznate ličnosti: lik Slavka Štimca kao Pere Trte sasvim je solidan, a u filmu ćutljiva „Violeta“ ovde, što bi se reklo, samo što ne progovori! Ili bar da počne da žvaće svoju čuvenu žvaku.

Dimenzije murala su 7,5 x 4 metra i biće završen do večeras, posle 2 dana oslikavanja. Likovni umetnik je Stevan Šolm, a izrada murala je deo projekta „A1 Kinoteka“, koji realizuju kompanija A1 i Jugoslovenska kinoteka. Suština ovog projekta je digitalna restauracija čuvenih domaćih filmova i u okviru toga u 6 gradova u Srbiji ovog leta se održavaju besplatne projekcije restauriranih filmova i rade murali sa poznatim scenama.

Kraljevu je pripala scena iz „Specijalnog vaspitanja“, filma iz 1977. godine, debitantskog ostvarenja režisera Gorana Markovića. U vreme kada je film sniman (1976) Slavko Štimac je imao svega 16 godina, a uloga Pere Trte bila mu je već deseta!

Ali – ko je „Violeta“?! Odgovor na ovo pitanje danas nismo uspeli da pronađemo. Mogao bi da nam pomogne onaj kome je dostupna odjavna špica filma. Slikar murala Stevan Šolm kaže da ne zna kako se zove devojka koja je glumila Violetu, misli da je bila naturščik i da se kasnije nije pojavljivala u filmovima. Kako je došlo do izbora ove scene za mural u Kraljevu, Stevan kaže:

Ova scena iz „Specijalnog vaspitanja“ je moj izbor, prilično kultna scena iz filma za koji smatram da je najbolji jugoslovenski film. Ovo mi nije omiljena scena, ali pošto je mural, scena je morala da ispuni neke tehničke zahteve, kao što su npr. osvetljenje i kompozoicija. A to je verovatno i najpoznatiji citat iz filma, tako da je scena trebalo da bude prepoznatljiva velikom broju ljudi. Reakcije prolaznika su odlične!

Kako saznajemo, mural će na kraju dobiti i AR kod, preko koga će skeniranjem na mobilni telefon moći da se dobiju dodatne informacije o projektu.

Film „Specijalno vaspitanje“ nalazi se na listi 100 srpskih igranih filmova koji su 2016. godine proglašeni za kulturno dobro od velikog značaja. Bio je to prvi jugoslovenski film koji se bavio problemom maloletničke delinkvencije. Iako je bio zapažen na domaćim festivalima, nije pobrao neke naročite nagrade i, što je neuobičajeno za filmska dela, čini se da je njegova popularnost rasla kako su prolazile godine i decenije. Osim Slavka Štimca, glavne uloge igraju  Bekim Fehmiu i Aleksandar Berček, na filmu je debitovala Olivera Ježina, a Ljubiša Samardžić kao milicioner Cane jedini je iz ekipe ovog filma nagrađen Zlatnom arenom u Puli za epizodnu mušku ulogu.

Muralista od detinjstva

Mladi umetnik koji je oslikao ovaj mural u Kraljevu Stevan Šolm završio je likovnu akademiju, ali se za zradu murala opredelio još u svojim najranijim umetničkim danima.

Slikar Stevan Šolm u Kraljevu 6. avgusta 2021.g

Najviše volim da radim murale i najčešće ih radim. Zbog čega murale? To je za mene kao pitanje zašto dišemo i zašto hodamo? Završio sam slikarstvo, a crtam grafite od osnovne škole. Rad sprejevima me ne ograničava, palete imaju oko 200 nijansi, postoji i mogućnost i miksanja. Za ovo što radim prava reč je zanat, umetnost je malo ‘teška’ reč. Drugi razlog otkud ja u ovom projektu je moja opsesija domaćim filmovima.

Podsećamo da će u okviru projekta A1 Kinoteka ovog vikenda u Kraljevu biti prikazana dva čuvena domaća filma, a gde će biti projekcije i kojih filmova pročitajte u tekstu Letnji bioskop pod otvorenim nebom

R.Vesković.

Teme iz oblasti kulture, preporučujemo:

Tajana Poterjahin piše romane o srpskoj varoši Kraljevu…

Svetlana iz „Mostarskih kiša“ (ni)je postojala

Monografija o Goliji, planini devičanske prirode…

1 komentar za naslov ““Gde si, Violeta, kućo stara!”

  1. Zvala se Milena Lazarevic, isla je u 12. beogradsku gimnaziju.

Comments are closed.