Gokčanica uvek vedra lica

U ovom selu ostala je tek poneka porodica, a u školi samo nekoliko dece, ali je mnogo je veći broj onih koji će u Gokčanicu uvek rado i iz ljubavi doći

Skoro čitav jedan vek (od 1874. do 1970. godine), osnovna škola u Gokčanici radila je kao samostalna osnovna škola sa svojim izdvojenim odeljenjima u Popovoj Reci, Predolama i Borovu. Pre 53 godine pripojena je matičnoj osnovnoj školi u Ušću i dobila je status osmorazrednog izdvojenog odeljenja.

Nekadašnji izgled škole, Gokčanica – foto sajt OŠ “Milun Ivanović” Ušće

U tom periodu ovu školu pohađalo je, kažu, više od 400 učenika u dve smene, piše na sajtu OŠ „Milun Ivanović“ iz Ušća Marijana Dražović.

Prema njenim rečima, danas ova škola deli sudbinu drugih seoskih škola. Pohađa je znatno manji broj đaka, ali je ačuvala duh topline, vedrine, srdačnosti i posebnosti. To može da potvrdi svako ko je makar jedan radni ili školski dan proveo u ovoj školi, čak i oni koji su prvi i jedini put u njoj bili. Učiti, raditi, družiti se, provesti makar malo vremena u školi u Gokčanici – dragoceno je iskustvo.

Dugogodišnja tradicija škole i danas se neguje i čuva. Na samom ulasku u školu dočekuju nas uspomene na stara, dobra vremena.

I zvono za početak časa priziva duh prošlosti.

Nekadašnje zvono, OŠ Gokčanica – foto Marijana Dražović

Da svaki čas počne tačno na vreme brine se Dragica. Nekada đak, a danas radnik, domaćin ove škole. Svakog dočeka sa osmehom i lepom rečju.

Prijatni i opuštajući mirisi šire se hodnikom škole. Priroda najbolje ume da se pobrine za naše zdravlje. I mi to umemo da cenimo, piše Marijana.

A onda – dobrodošlica puna vedrih boja koja vrvi od radosti!

Učionica je svega nekoliko, ali zato svaka odiše toplinom. Brižno i s ljubavlju je uređen svaki kutak.

Neguje se razumevanje, saradnja, poštovanje, tolerancija, prijateljstvo, i to se vidi, i još više oseća, na svakom koraku.

I, što je najbitnije, nije to samo „na papiru“. Ne radi se na tome samo na pojedinim časovima ili u okviru tematskih nedelja. Ne postoji predmet, plan i program čiji ishodi to mogu da propišu.

Škola u Gokčanici svojim duhom stvara uvek prijatnu atmosferu i gradi dobre međuljudske odnose.

Svi su zajedno: učenici, učitelji, nastavnici, pomoćni radnici, prvi među jednakima. I svako je deo slagalice bez koje slika ne bi bila kompletna.

Učenici:

Ružica Obrenović, 2/2

Aleksandar Banković, 5/3

Julijana Banković, 7/2

Zaposleni:

Dragica Banković, pomoćna radnica

Jelena Radović, učiteljica

Jasmina Dugalić, nastavnica hemije, domaćinstva i građanskog vaspitanja

Vesna Tošić, nastavnica biologije

Jasmina Ratković, nastavnica srpskog jezika i književnosti

Katarina Pavlović, nastavnica istorije

Srđan Pušonić, nastavnik muzičke kulture

Andreja Korićanac, nastavnik matematike

Novo doba i savremeni način života doveli su do toga da je u Gokčanici ostala tek poneka porodica, a u školi samo troje dece, ali je jedno sigurno – mnogo je veći broj onih koji će uvek rado i iz ljubavi doći.