Gosti Kraljeva trideset sedmoro dece iz Gračanice

Mališani sa Kosova i Metohije boraviće pet dana u Dečjem odmaralištu na Goču, juče su sa učiteljima bili gosti đaka OŠ „Živan Maričić“ u Žiči, a ova saradnja bila je povod i današnje posete Kraljevu predsednice opštine Gračanica dr Ljiljane Šubarić

Juče je u Kraljevo stiglo trideset sedmoro dece iz Gračanice koja će, na poziv grada Kraljeva, do 4. marta uživati u čarima Goča. Prvog dana svoje posete mališani sa Kosova i Metohije bili su gosti najpre manastira Žiča, a onda i osnovaca iz škole „Živan Maričić“ sa kojima su, u znak sećanja na prijateljstvo koje tek počinje, u dvorištu škole u Žiči zasadili deset sadnica belog bora (donacija Šumarske škole u Kraljevu).

To prijateljstvo će, nadam se trajati dugo – izrazila je svoja očekivanja Jelena Stefanović, direktorka Osnovne škole „Živan Maričić“.

Sa đacima iz Gračanice je i četvoro učitelja koji su danas, zajedno sa predsednicom opštine Gračanica prof. dr Ljiljanom Šubarić, razgovarali sa gradonačelnikom Kraljeva dr Predragom Terzićem i njegovim saradnicima.

predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić

Obe strane saglasile su se da je ovo još jedan primer dobre poslovne i prijateljske saradnje Gračanice i Kraljeva.

Predsednica opštine Gračanica podsetila je da deca iz Gračanice drugi put borave u Kraljevu.

Hvala vam što ste izmamili 37 osmeha na licu naše dece i podarili im nekoliko dana lepog druženja i uživanja. Vaš i naš cilj je isti, da sva deca imaju ista prava i iste uslove za odrastanje. Nažalost, deca sa Kosova i Metohije nemaju dobre uslove za odrastanje, a ova poseta za njih ima i karakter rekreativne nastave u prirodi, ali i sticanja novih prijateljstava sa decom iz Kraljeva – navela je dr Šubarić.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić pojasnio je da je škola u Žiči za ulogu domaćina odabrana zbog činjenice da je najbliža srednjovekovnoj svetinji – manastiru Žiča.

Naši mali gosti odrastaju u Gračanici u kojoj se, takođe, nalazi jedna od najvećih srpskih srednjovekovnih svetinja – manastir Gračanica. Povezuju nas ljudi, vera i želja da nastavimo saradnju koja ne treba da ostane samo na personalnom nivou – istakao je Terzić, koji se zahvalio na gostoprimstvu koje je na Kosovu i Metohiji iskusio prošle godine za Vidovdan.

Zajedno sa decom iz Gračanice, gosti Kraljeva i Goča su i dva učenika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Lapljeg Sela, koji su postigli zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima, pa su nagrađeni ovim boravkom na kraljevačkoj planini.

Posle prijema u gradskoj kući, odrasli su danas zajedno posetili mališane sa Kosova i Metohije koji borave na Goču

       M. M. D.