Građani Kraljeva traže rešavanje problema pasa lutalica (VIDEO)

Problem pasa lutalica nije specifičan samo za Kraljevo, već je prisutan širom Srbije i mnogih drugih zemalja. Ovaj problem odražava širu društvenu odgovornost i potrebu za sistemskim pristupom rešavanju pitanja napuštenih životinja. Pitanje pasa lutalica postavlja i moralna pitanja o našem odnosu prema životinjama, odgovornosti vlasnika i uopšte brizi za životnu sredinu.

Trajnog rešenja za veliki broj napuštenih pasa na ulicama još uvek nema, a često se  postavlja pitanje da li bi izgradnja azila pomogla umanjenju problema.

Sve veći broj pasa lutalica u centru grada, na dečijim igralištima, pored pa čak i u školskim dvorištima, problem je koji muči građane.

  • Kako prođe neko sa biciklom, ceo čopor pojuri za njima. Nisam videla da nekoga napadaju, ali i to je dovoljno neprijatno.
  • Ima ih svuda, moja majka nosi štake i uvek mi je problem kada sa njom prolazim gradom.
  • Meni lično ne smetaju, volim životinje, ali pasa lutalica ima na ulicama već godinama. Ljudi ih tek tako ostave kada im dosade.

Ovo su samo neki od odgovora koje u uličnoj anketi o problemu pasa lutalica iznose građani Kraljeva.

Pogledajte VIDEO ANKETU:

Danijela Jović, ispred udruženja „Spaske”, koje se već 11 godina bavi zbrinjavanjem teško bolesnih i ugroženih životinja na teritoriji Kraljeva tvrdi da su neodgovorni vlasnici glavni razlog velikog broja pasa na ulicama, kao i da je kažnjavanje takvih vlasnika jedini način da se problem reši.

Mi imamo odličan Zakon o dobrobiti životinja, koji je donet 2009. godine, u kojem se jasno kaže da je čipovanje i briga o dobrobiti životninje zakonska obaveza vlasnika, za čije nepoštovanje sledi sankcija. Nažalost, to je samo mrtvo slovo na papiru. Udruženja već godinama nude rešenje problema u vidu masovne sterilizacije i popisa svih životinja. Popis bi nam dao tačan broj kućnih ljubimaca u domaćinstvima, dok bi obaveznim čipovanjem rešili problem napuštenih životinja, jer bi vlasnici koji izbaciju pse i mačke na ulicu bili kažnjeni. Kažnjavanje vlasnika je jedini način da se prestane sa tom praksom.

Samo tokom prošle godine, na ime odštete za ujede pasa lutalica iz budžeta grada Kraljeva isplaćeno je 20 miliona dinara!

Postavlja se pitanje da li je novac koji se po ovom osnovu godinama unazad isplaćuje mogao da bude uložen u izgradnju azila, kao i da li bi njegovim postojanjem problem bio rešen?

Naši trenutni kapaciteti su za 80, 90 pasa,. Međutim, mi hranimo i brineom o još oko 120 pasa koji žive u neposrednoj blizini. U planu je sanacija i proširenje postojećeg prihvatilišta za još 50 mesta. Na ovaj način problem pasa lutalica bi bio umanjen ali ne i rešen – kaže Novica Lišanin, direktor JKP „Čistoća” Kraljevo.

On dodaje da je najveći problem veliki priliv pasa iz drugih gradova, koji ne bi bio rešen ni izgradnjom azila.

To su psi iz Novog Pazara, Novog Sada, Sombora… Oni nisu sami mogli da dođu, neko je morao da ih doveze. Mi se već godinama obraćamo nadležnima da reše ovaj problem, ali to se ne dešava.

Iako kompleksnost problema otežava da se ponudi jedno rešenje, od nečega bi trebalo krenuti, jer je za trenutnu situaciju odgovornost na svima nama.

         A. P.

Istražimo šire posledice i moguće rešenja:

Psi lutalice mogu predstavljati opasnost ne samo za ljude, već i za druge životinje. Oni često formiraju čopore, što može dovesti do agresivnog ponašanja. Takođe, napušteni psi pate od gladi, bolesti i povreda, što dodatno otežava situaciju.

Jedno od ključnih rešenja moglo bi biti povećanje javne svesti o odgovornom vlasništvu kućnih ljubimaca.

Kako su ovaj problem pokušali da reše drugi?

Grad Kraljevo, kao i mnoge druge zajednice, može se ugledati na uspešne primere iz drugih gradova i zemalja. Na primer, u nekim gradovima su postignuti odlični rezultati kroz programe masovne sterilizacije, subvencije za sterilizaciju kućnih ljubimaca, kao i kroz saradnju sa nevladinim organizacijama koje se bave zbrinjavanjem napuštenih životinja.

Rešavanje problema pasa lutalica zahteva kombinaciju preventivnih mera, edukacije i humanog pristupa zbrinjavanju napuštenih životinja. To je zajednički napor koji uključuje lokalne vlasti, nevladine organizacije i građane. Kraljevo ima potencijal da postane primer uspešnog rešavanja ovog problema, ukoliko se primene prave strategije i ulože adekvatni resursi.

2 komentara za naslov “Građani Kraljeva traže rešavanje problema pasa lutalica (VIDEO)

  1. Psi lutalice u Kraljevu su mirni umiljati psi,azil treba da se napravi ali da stvarno novac ide za hranu i negu o njima a ne lopovima

  2. Битно је да имамо концерте у центру града који коштају ко зна колико ….. А проблем паса луталица ће решити тек после неке несреће ….

Comments are closed.