Gradonačelnik Kraljeva: Grad će otkupiti prilaz Poliklinici, novi vlasnik objekta otvara svoju apoteku (VIDEO)

Neće biti problema sa prilazom kraljevačkoj Poliklinici, tvrdi gradonačelnik Kraljeva dr predrag Terzić posle sastanka koji je pre dva dana, zajedno sa dr Zoranom Mrvićem direktorom Opšte bolnice Studenica i Ivanom Divcem, direktorom Apotekarske ustanove Kraljevo, imao sa predstavnicima veledrogerije „Vega“. Ovo preduzeće je novi vlasnik objekta u kome je do sada, kao zakupac, radila apoteka „Centar“ u jug Bogdanovoj ulici, na samom prilazu zgradi kraljevačke Poliklinke.

Osim ovog objekta, „Vega“ je, kupovinom imovine „Velefarma“ u stečaju (u čijem je objektu apoteka „Centar“ godinama bila zakupac) postala vlasnik i pripadajućeg dela zemljišta, ali i javne saobraćajnice koja predstavlja jedini ulaz u zgradu Poliklinke i parking prostora na tom mestu.

Naišli smo razumevanje predstavnika velefrogerije „Vega“ i napravili dogovor. Naravno da ulaz u Polikliniku nijednog trenutka neće biti blokiran. Građani Kraljeva, Raške, Vrnjačke Banje i svi koji dolaze kod lekara u bolnicu „Studenica“, imaće nesmetani prilaz objektima u okviru bolničkog kruga, a Grad će obezbediti sredstva kako bismo od „Vege“ otkupili javnu saobraćajnicu, parking i ceo prostor koji treba da predstavlja javni prostor. „Vega“ će biti vlasnik objekta nekadašnje apoteke „Centar“ i pripadajućeg dela zemljišta, ali najvažnije je da je problem rešen – smatra gradonačelnik Kraljeva, ocenjujući da su novi vlasnici imali razumevanje i za grad Kraljevo, i za sve njegove građane.

Na naše pitanje – da li je prethodnih godina bilo načina da Grad Kraljevo kupi tu parcelu, jer postoji opasnost da će sada cena biti mnogo viša nego da je grad bio direktan kupac pre prodaje imovine Velefarma u stečaju, dr Predrag Terzić odgovara da su rukovodstvo Opšte bolnica Studenica i predstavnici lokalnih vlasti obraćali stečajnom upravniku, ali da nisu naišli na pozitivan odgovor. On je ponovio da je težnja Opšte bolnice Studenica, Apoteke Kraljevo, ali i Grada Kraljeva bila da se javna saobraćajnica izdvoji iz stečajne mase i da ona ne bude predmet prodaje na javnom nadmetanju, već da grad Kraljevo, kroz zakonsku proceduru uđe u svojinu javne saobraćajnice i drugog zemljišta koje ima javnu namenu. Dr Predrag Terzić je kao i prošli put – ponovio:

Međutim, nismo naišli na razumevanje od strane stečajnog upravnika „Velefarma“ a.d. u stečaju. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika i njihov direktor su imali razumevanja, ali u situaciji kada se radio takozvanim privatnim stečajevima, oni nemaju široke nadležnosti, tako da nismo uspeli da taj problem rešimo. Kada je došlo do raspisivanja javnog nadmetanja, kao Grad smo zahtevali da se ono odloži kako bi grad obezbedio sredstva za kupovinu i zemljišta, i objekta, ali – nismo naišli na razumevanje.

Pogledajte celu izjavu:

Drugi zahtev je, kaže Terzić, bio razdvajanje objekta od zemljišta koje ima javnu nameru, ali dodaje kako ni za to nije bilo razumevanja.

– Nažalost, imate neodgovorne ljude. Zamislite da neko prodaje javnu saobraćajnicu. Ona nije potrebna ni ljudima iz „Vege“, njima je potreban objekat da bi u njemu otvorili apoteku, a ne saobraćajnica. Nažalost, mi godinama rešavamo probleme koji su nagomilani. Već sam pominjao da smo morali da isplatimo igrača koji je još 1998. godine nastupao za košarkaški klub „Sloga“. Svakodnevno isplaćujemo stare dugove, a videćete i prilikom usvajanja rebalansa budžeta grada Kraljeva da treba da obezbedimo sredstva i za sudski spor koji je vođen više od 30 godina –  ističe Terzić, pominjući da su sadašnjoj vlasti prethodne ostavile mnogo takvih problema.

Činjenica je – veledrogeriji „Vega“ javna saobraćajnica nije potrebna, osim što joj otvara mogućnost da je proda po mnogo višoj ceni nego što ju je kupila.

Za kraj, ali ne i najmanje važno – pitali smo za namere novih vlasnika: hoće li apoteka „Centar“ moći da nastavi da radi u zakupu i kod njih, jer, radi se o apoteci koja je ostvarivala petinu svih ukupnih prihoda na godišnjem nivou Apotekarske ustanove Kraljevo. Odgovor je bio – kao hladan tuš!

Razgovarali smo o tome sa novim vlasnicima. Kao vlasnici objekta, oni žele u tom objektu da otvore sopstvenu apoteku, ali smo razgovarali o drugim modelima koji bi na prvom mestu zaštitili radnike Apoteke Kraljevo. Naš cilj je da niko ne ostane bez posla i nadam se da ćemo naći rešenje koje je najbolje moguće i za građane Kraljeva, ali i za radnike Apotekarske ustanove – zaključuje dr Predrag Terzić.

Portal Krug će narednih dana pokušati da sazna koji su to drugi modeli koji će odgovarati Apotekarskoj ustanovi Kraljevo, budući da bez prihoda iz apoteke „Centar“ ostaje bez 20 odsto godišnjih prihoda, a neki radnici (nadamo se da do toga neće doći), možda – i bez posla?

      M. M. D.