Hladni dani prepoloviće prinose meda                  

Iako su se, nakon loših prethodnih, pčelari ponadali dobroj godini, ali od toga, čini se, neće biti ništa

Sunčani i topli dani ubrzali su vegetaciju i ove godine ranije izmamili pčele iz košnica. Međutim, baš kada su pomislili da će ove godine biti dobra bagremova paša, usledile su niske temperature.

Februar i mart su bili natprosečno topli. Društva su se dosta dobro razvijala. Bagrem je krenuo čak tri nedelje ranije. Bilo je tu preklapanja paša, razne voćne vrste su takođe cvetale. Sve je bilo dobro do zahlađenja u aprilu koje se desilo baš kada je bagrem bio u najvećoj snazi i trebalo je da budu najveći unosikaže Milan Baltić, predsednik Društva pčelara iz Kraljeva.

Milan Baltić, predsednik Društva pčelara Kraljevo

Iako bagrem polako prolazi, još uvek ga ima na višim nadmorskim visinama, pa će otopljenje u narednim danima omogućiti još nešto prinosa. Ipak, on će ove godine biti upola manji od očekivanog, a da li će cena meda rasti – još je rano prognozirati.

Mi pčelari prodajemo teglu meda i dalje za 1.200 dinara. To je cena koja je već neko vreme ista, a videćemo šta će dalje biti. Cenu uglavnom diktiraju veliki proizvođači, pa ćemo se prema tome i mi upravljatidodaje Baltić.

Pored lošeg prinosa pčelar Dragan Rakićević ove godine imao je problem i sa trovanjem pčela. Svake godine, zbog nesavesnih voćara, na teritoriji Raškog okruga oko 10 odsto pčela ugine usled trovanja.

Šest do 10 društava mi je otrovano. Neke pčele koje su bile u košnici su preživele, dok su izletnice sve potrovane. Kako ovo nije ni prvi, ni jedini slučaj, apelovao bih na voćare da prskaju sredstvima koja su odobrena od strane Poljoprivredno-savetodavne službe i da to rade u večernjim časovima kada su pčele u košnicama. Ako prskaju voće tokom dana nanose štetu i sebi, jer pčela taj cvet neće oprašiti, pa će i njihovi prinosi biti manjikaže Rakićević.

Vremenski uslovi već četvrtu godinu ne idu na ruku pčelarima. I dok je pravog meda sve manje, lažnog je, čini se, nikada više, kažu pčelari i upozoravaju potrošače da je ovo i dalje jedna od najfalsifikovanijih namirnica na tržištu.

A. P.