Ima li u Kraljevu posla za mlade tokom leta

Za koje poslove su mladi najviše zainteresovani?

Još jedno leto u našem gradu polako prolazi…Mladi su, kao i svake sezone, pokazali koliko su vredni. Pored odalazaka na more, izlazaka u klubove i uživanja, veliki broj tinejdžera je svoje iskustvo obogatio nekim privremenim poslom.

Neki od njih su posao našli sami, a neki su to učinili uz pomoć omladinske zadruge. Koliko ima posla za mlade i koliko su ti poslovi plaćeni, kao i mnoge druge informacije, pitali smo Gorana Žerađanina, direktora Omladinske zadruge „Kraljevo“.

Široka je lepeza poslova koje nudimo, od fizičkih do intelektualnih poslova. Takodje, nudimo poslove iz različitih oblasti, kao što su trgovina, ugostiteljstvo – kaže naš sagovornik.

Što se tiče zarade preko omladinske zadruge, sve zavisi koliko i šta se radi. Zadruga ima oko 1.500 članova, tako da je nemoguće da ima posla svakog dana za sve.

foto ilustracija – Fox, Pexels

Neki poslovi su plaćeni po satu, a neki na dnevnom nivou. Uglavnom, viša je kod fizičkih poslova koji se plaćaju po satu – ističe Žerađanin.

Zanimalo nas je i za koje poslove su mladi najviše zainteresovani?

Devojke su najviše interesuju za rad na promocijama, dok muški deo baš i nije probirljiv – kažu u omladinskoj zadruzi „Kraljevo“.

Posla, dodaju, uglavnom ima. Jedini problem je što poslodavci često izbegavaju da angažuju maloletne članove zadruge, a svakako su u omladinsku zadrugu dobrodošli svi koji traže posao i imaju između 15 i 30 godina.

          Nikola Todorović, polaznike Letnje novinarske škole Lokal presa u Kraljevu

  • Jedan od najvećih problema mladih u Srbiji je nezaposlenost. Prema poslednjim zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, broj mladih koji su bili nezaposleni u maju 2023. godine iznosio je 75.526 (prošle godine u aprilu je bilo 86.575), što predstavlja ukupno 18,43% (prošle godine bilo 19,20%) od ukupnog broja nezaposlenih.
  • Skoro petinu ukupno nezaposlenih u Republici Srbiji čine mladi uzrasta od 15 do 30 godina.

naslovna fotografja – ilustracija Dimhou, Pixabay