Otvoren 47. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji (VIDEO)

U Vrnjačkoj Banji sinoć je počeo 47. Festival filmskog scenarija na kojem će, do 17. avgusta, u zvaničnoj konkurenciji biti prikazano 15 od 39 domaćih filmova snimljenih između dva festivala. Pet filmova će biti premijerno prikazani

Veče je počelo kabareom „Naše veče“ Ivana Bosiljčića na Trgu kulture.

Svečanim defileom učesnika na Trgu kulture i zvanično je u Vrnjačkoj banji počeo praznik filma, a publici su se predstavili scenarističko-rediteljski timovi i glumci 15ovogodišnjih festivalskih filmova.

Program u amfiteatru vodili su glumci Miljan Prljeta i Mirka Vasiljević.

Pogledajte VIDEO prilog:

Domaćin festivala i publika oprostili su se sinoć od nedavno preminulog Srđana Koljevića,  filmskog scenariste, reditelјa i univerzitetskog profesora, koji je bio veliki prijatelj banjskog festivala i na njemu prošle godine dobio nagradu Zlatno pero Gordana Mihića.

Festival filmskog scenarija na Letnjoj pozornici otvorio je Đorđe Milosavljević, scenarista, dramaturg, reditelј, univerzitetski profesor i kritičar, ovogodišnji laureat nagrade „Zlatno pero Gordana Mihića”. Dobitniku je nagradu uručio Milan Nikodijević koji je podsetio da je ovo nagrada za celokupno stvaralaštvo Milosavlјevića koji je napisao oko 50 scenarija za filmove, TV serije, nekoliko pozorišnih drama, režirao tri filma, pisao knjige, uređivao zbornike. Samo na Festivalu filmskog scenarija osvojio je tri prve nagrade.

Milosavljević je poručio da se „scenaristička veština najbolјe ogleda u sažetosti“:

Za jedan filmski scenario potrebno vam je desetak hilјada reči i one treba da sadrže sve ono što je važno za jedan celovečernji film. Zato mi dozvolite da budem scenaristički sažet i da kažem šest najvažnijih reči večeras: „Ovim otvaram 47. Festival filmskog scenarija!” – poručio je Đorđe Milosavlјević.

U okviru pratećeg programa Festivala, biće održana Letnja škola dramaturgije,  Letnja škola filmske kritike i Simpozijum o delu Gordana Mihića.

Festival se završava 17. avgusta kada će biti uručene i nagrade žirija koji ove godine čine Saša Radojević, prošlogodišnji laureat Festivala Srđan Dragojević i Nataša Drakulić.

Prve festivalske večeri premijerno je prikazivan film „Koma“ scenaristkinje Vide Basare i Petra Jakonića koji potpisuje i režiju, a onda, takođe premijerno, i film Prigušivač“ scenaristkinje Natalije Musić i režisera Gorana Nikolića.

Večeras su na Letnjoj pozornici na programu filmovi „Ko živ, ko mrtav“ i „Oluja“. Celokupan program 47. FFS možete pronaći u našem zasebnom TEKSTU

    M. M. D.