Karikature u službi sporta

Neobičan hobi novinara Stojana Petkovića 

“Karikatura označava zaoštreno poentirani prikaz društvenih, političkih a ponekad i privatnih ili opšteljudskih tema uglavnom sredstvima grafike. Karikatura je nastala u baroku…” Tako piše u Vikipediji, ali u slučaju novinara Stojana Petkovića ključni momenat nastajanja bile su osamdesete godine prošlog veka.

Na njegovom „meniju“ karikatura bili su uglavnom sportisti. Više od tri decenije bio je dopisnik Dnevnog lista Sport i redovno i revnosno je izveštavao o događajima na sportskim borilištima u Kraljevu u okolini.

Moj grad je tih osamdesetih bio u pravoj sportskoj ekspanziji. Igrao se drugoligaški fudbal. Sloga je dolazila do samih vrata elitne lige, odbojaši su harali u prventvu najboljih klubova – igrali i na internacionalnoj sceni, a košarka je bila na samom vrhuncu. Kraljevo je bilo jedan od retkih gradova sa dva košarkaška prvoligaša Slogom i Mašincom. Zvali su ga srpska Bolonja  – priseća se Stole.

Bilo je puno posla. Nizali su se tekstovi koje je po običaju pratila fotografija, a reportaže o uspešnim pojedincima i događajima oko sporta – često i karikatura.

Ovih dana prebirao sam po arhivi u kojoj su uredno sačuvani objavljeni tekstovi iz triipodecenijske saradnje sa Sportom. Tako sam pronašao i jednu potpuno zaboravljenu roze kovertu sa stotinak karikatura. Silno sam se obradovao i rešio da jedan deo objavim i podelim sa ljubiteljima sporta, pre svih iz mog grada, da podsetim one starije na nešto što su možda zaboravili, a mlade da vide ko su momci koji su pre četiti decenije igrama oduševljavali gledaoce u halama i stadionima.

dav

Pred vama su karikature – crteži igrača i funkcionera iz sveta košarke i fudbala koji su u to vreme „udarili“ neizbrisiv pečat u ova dva sporta. Bila su to vremena kada je u hali sportova kraj Ibra, čuvenoj “kutiji šibica” koja prima 1.500 gledalaca bilo duplo više navijača, a ispred ulaza tiskalo se i više od hiljadu (!).

  Dragan PEJIĆ

NAGRADA ZA MUŽU

Pored sportskih crteža, Stole je autor i karikatura koje su pratile ostala društvena zbivanja. Sa jednom takvom osvojio je 1982. godine treće mesto na jugoslovenskom festivalu karikaturista amatera Fikom u Zaječaru. Prikazan je radnik koji u isto vreme muze kravu i fabriku.