Inicijativa Pravo na vodu: Reke nisu roba za potkusurivanje predizbornih trzavica

Zaštita prirode ne može da postoji bez vladavine prava, pa nas zabrinjava preuzimanje nadležnosti i funkcija izvršne vlasti od strane predsednika Srbije i obustavljanje projekata mimo ustanovljenih procedura, poručuju iz „Prava na vodu“

Inicijativa Pravo na vodu pozdravlja obećanja da će se obustaviti planovi za izgradnju malih hidroelektrana na reci Studenici i njenoj pritoci Brevini, i upozorava da je u regionu Kraljeva planirano još čak 40 novih MHE koje su jednako štetne, na rekama koje takođe zaslužuju zaštitu, ističe se u saopštenju ove inicijative.

U okviru višegodišnjeg zalaganja za očuvanje ovih reka, Pravo na vodu je, zajedno sa inicijativama Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, lokalnoj samoupravi u novembru predalo Inicijativu za moratorijum na celoj teritoriji grada Kraljeva, odnosno obustavu izdavanja dozvola i gradnje MHE do donošenja novog Prostornog plana Grada Kraljeva i brisanja svih lokacija na ovoj teritoriji.

U saopštenju se dodaje:

„Reka Brevina koja se pominje kao sačuvana, već je 2019. ranjena mini-hidroelektranom koja nikada nije dobila upotrebnu dozvolu. Ovo betonsko strašilo i dalje preseca reku kao spomenik destrukciji i pohlepi u sred dvostruko zaštićenog područja rezervata biosfere Golija-Studenica i parka prirode Golija. Na teritoriji Kraljeva je već izgrađeno deset mini hidroelektrana sa razarajućim posledicama.

Zaštita prirode ne može da postoji bez vladavine prava, te nas veoma zabrinjava preuzimanje nadležnosti i funkcija izvršne vlasti od strane Predsednika Republike, i obustavljanje pojedinačnih projekata mimo ustanovljenih principa i procedura. Reke nisu roba za potkusurivanje predizbornih trzavica, već su prirodno bogatstvo koje treba čuvati za sadašnje i buduće generacije.

Sačekaćemo da vidimo konkretne pomake i dokumentovane odluke i istrajati u borbi za izglasavanje moratorijuma na MHE na celoj teritoriji Grada Kraljeva.

Želimo da čestitamo saborcima aktivistima iz Kraljeva i okoline, konačno se reaguje na probleme na koje ukazujemo godinama. Nastavićemo da podržavamo borbu svih ljudi za javna prirodna dobra, tek smo počeli sa oslobađanjem naših reka i drugih vodotokova“, navodi se u saopštenju.

*Fotografija sa protesta u Ušću – 28. avgusta ove godine – foto “Pravo na vodu”

1 komentar za naslov “Inicijativa Pravo na vodu: Reke nisu roba za potkusurivanje predizbornih trzavica

  1. A po kojoj je propisanoj proceduri Pravo na vodu podnelo zahtev za moratorijum? Po proceduri “hajde da se malo slikamo”? Kraljevački aktivisti su p o p r o c e d u r i podneli zahtev za brisanje svih lokacija za MHE (po nesrećnom, zlosrećnom, neupotrebljivom i zloupotrebljavanom katastru iz 1987) iz Prostornog plana grada Kraljeva još 2019. godine. Takođe, traženje “moratorijuma” je zamazivanje očiju, jer je moratorijum samo odlaganje. Uz to, pridruživši se grupi udruženja i NVO koja su tražila da se ne širi obuhvat zaštićenih područja prilikom javnog uvida u PPRS, Pravo na vodu je pokazalo vrlo dubioznu stranu svog delovanja.
    Stoga, radujmo se bar malo bez obzira na to gde smo čuli najavu obustave ekstremno štetnih projekata, živela nam slobodna Studenica, a i sve naše reke! Borba neće prestati zbog jedne obustave nekoliko projekata, a neće ni zbog komentara nezadovoljstva ovakvih dubioznih organizacija. Čestitam i ja njima na konačnom odlasku iz naših krajeva, gde su napravili nesrazmerno više štete nego koristi, a u Kraljevu se po ovim pitanjima reagovalo još dok su istaknute članice Ekopola (sa prisvajanjem svačijeg prava na vodu za ime svoje kampanje) još uvek piškile u nošu!

Comments are closed.