Izložba “TU MAČ FOTOGRAFIJE”

Provokativnim i dvosmislenim naslovom (tumač i too much) izložba otvorena u galeriji Kulturnog centra „Ribnica“, aludira ne samo na traženje mogućih odgovora, već kritički sugeriše određeni višak i zasićenje

U galeriji Kulturnog centra “Ribnica” Kraljevo otvorena je izložba fotografija čiji su autori mlade umetnice  Čarna Nikolić, Una Laurenčić, Anastasija Kojić, Tamara Kostrevc i Tanja Marjanović.

Na otvaranju je govorila Jelena Simić, istoričarka umetnosti.

Različiti gradovi stvaraju nove horizonte tumačenja. Koncept izložbe “Tu mač” sadrži višedimenzionalnost drugačijih mesta i prostora održavanja i daje mogugućnost reinterpretacije. Provokativnim i dvosmislenim naslovom (tumač i too much) aludira se ne samo na traženje mogućih odgovora, već se kritički sugerišu određeni višak i zasićenje. Više no ikad izloženi smo brzini, površnosti, senzacionalizmu, nekulturi, cenzuri, uključujući i onlajn stvarnost. Premalo je posvećenosti, usredsređivanja, uživanja u višeslojnim umetničkim tvorevinama.

Sa otvaranja izložbe

Simić je istakla da se autorke izložbe, koristeći fotografiju, bave i pitanjem zašto nam je danas potreban umetnik. Sam proces stvaranja umetničkog dela prožima mnoge aspekte samog umetnika koji u krajnjem proizvodu budu vidljivi. Naglašava da fotografija, kao moćno sredstvo izražavanja i dijaloga sa posmatračem, nudi beskonačnu raznolikost percepcije, tumačenja i izvršenja.

Ova izložba ide u prilog tvrdnji da se bez umetnosti ne može uprkos pandemiji, i još šire gledano, uprkos nezavidnoj poziciji kulture i umetnosti u društvu.

U ime autorki izložbe, prisutne je pozdravila Čarna Nikolić.