Kako će funkcionisati lokalna vlast posle ostavke gradonačelnika Kraljeva? (VIDEO)

Kada gradonačelnik ili predsednik opštine podnesu ostavku, lokalna skupština ima 30 dana da izabere njegovog naslednika, ali – šta ako se to ne dogodi?

Od juče, u brojnim opštinama i gradovima, ostavke podnose predsednici opština i gradonačelnici. Osim gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića, do sada su ostavke podneli čelnici Beograda, Smedereva, Šapca, Kragujevca, Pirota, Novog Pazara, Topole, Velike Plane, Lapova, Velikog Gradišta, Požege, Priboja Kučeva, Malog Crnića, Žabara, Petrovca na Mlavi, Žagubice, Bogatića, Vladimiraca, Koceljeve, Despotovca, Rekovca i Trstenika.

Kada gradonačelnik ili predsednik opštine podnesu ostavku, lokalna skupština ima 30 dana da izabere njegovog naslednika, ali – šta ako se to ne dogodi?

Ukoliko se to ne desi, odluku o raspuštanju skupštine jedinice lokalne samouprave donosi Vlada, na predlog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a lokalne izbore raspisuje predsednik Narodne skupštine. Od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana u kojem će birači izaći na birališta – ne može da prođe manje od 45 niti više od 60 dana.

Pojašnjenje kako će, nakon što je gradonačelnik Kraljeva juče podneo ostavku, grad Kraljevo funkcionisati dao je načelnik Gradske uprave Dejan Ćajić:

Ukoliko u narednih 30 dana, sednica gradske skupštine (za izbor novog gradonačelnika (prim. aut.) ne bude bude sazvana,  Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu će zatražiti od postojećeg predsednika i sekretara skupštine informaciju o političkom sastavu i odbornicima, odnosno odborničkih grupama u Skupštini grada Kraljeva, kako bi se formirao Privremeni organ koji će imati predsednika i četiri  člana. Oni će obavljati neodložne tekuće poslove koji su predviđene zakonom, a koji moraju da se obavljaju da bi grad funkcionisao do narednih izbora – kazao je Ćajić.

Pogledajtre celu njegovu izjavu:

O razlozima svoje ostavke dr Prerag Terzić danas je medijima dao i VIDEO izjavu: