Kako delo Nikole Tesle približiti deci?

Teslina naučna fondacija iz Amerike poziva sve zainteresovane škole i dečie institucije iz Srbije i Republike Srpske da im se jave kako bi dobili na poklon besplatnu knjigu “Tesla: prošlost, sadašnjost i dudućnost”, na osnovu koje bi mogli da izvode predstavu o našem velikom naučniku

Knjiga pod nazivom na srpskom i engleskom jeziku, namenjena za izvođenje pozorišne predstave u osnovnim školama u Americi, Srbiji i Republici Srpskoj, izašla je iz štampe. Ova Tesla drama namenjena je i polaznicima škola glume, dečijim pozorištima, kao i Tesla Klubovima širom planete.

Projekat je osmislila Teslina naučna fondacija (TNF) iz Filadelfije koja godinama radi istraživanje kako uvesti Teslu u školski program Amerike. Za proteklih osam godina organizovali su osam konferencija u Njujorku, a u Filadelfiji mnogo više. Istraživanja su rađena u saradnji sa Tacony Academy Charter School. To je lanac škola koje vodi direktorka Ashley Redfearn koja je i generalni direktor TNF. Pravili su brojne programe kako za škole, tako i za Franklin Institut gde postoji stalna Tesla postavka, a nekoliko puta mesečno u Institutu se održavaju prezentacije o Tesli i njegovom delu.

U Tacony školama deci su pokazivani eksperimenti, radila su likovne i literarne radove, sama su pravila razne eksperimente. Bilo je kreativno, ali ipak nedovoljno, sve dok jedna mlada učiteljica nije dala ideju da deca aktivno budu uključena kao deo velike priče TNF o Tesli. Tako se rodila ideja za Tesla dramu tj. pozorišnu predstavu.

Krenuo sam da pišem dramu i posle izvesnog vremena pokazao sam je mladoj učiteljici. Ona je, na moju žalost, rekla da deca teško mogu da shvate to što sam napisao. Radio sam iz početka novu dramu, pa novu…  i na kraju sam shvatio da je neophodno da u ceo projekat uključim profesionalnog dramaturga. Bio je to Elis Osvalt za potrebe američkog tržišta, a onda smo uz pomoć ko-scenariste Marine Bulatović doradili scenario, da priča bude prihvatljiva i razumljiva deci u Srbiji i Republici Srpskoj. Prve digitalne kopije već smo podelili i došlo je do pravog oduševljenja među nastavnicima i direktorima škola. Interesovanje za dramu stiglo je čak iz Afrike. Javile su nam se škole iz San Dijega, Čikaga, Detroita, Filadelfije, Kruševca, Beograda, Banja Luke… Cilj je da kroz Tesla Dramu upoznamo decu sa Teslom, kao i da im približimo njegov rad i izume – kaže Nikola Lončar osnivač i predsednik TNF.

Teslina naučna fondacija (TNF) je osnovana 10. jula davne 2004. godine i poziva sve zainteresovane škole i dečije institucije iz Srbije i Republike Srpske da se jave na mejl: NikolaTeslaClub@gmail.com kako bi dobili na poklon besplatnu knjigu ili digitalnu verziju Tesla drame, a potom mogli da izvode ovu predstavu.

Sa Teslinom naučnom fondacijom u Srbiji uveliko sarađuje sveštenik dr Oliver Subotić, autor monografije “Nikola Tesla – duhovni lik” i direktor osnovne škole iz Kruševca, Saša Jevtić koji je prvi ušao u eksperimentalni program i to u vreme pandemije. TNF-u se priključila i ekipa iz Banja Luke: nastavnici privatne osnovne škole “Nikola Tesla”, profesorka Mirjana Stojanović-Trivanović sa Nezavisnog univerziteta Banja Luka  i Bojan Mikulić, vajar iz Banja Luke.

PR služba TNF