Prolećni meseci sa pregršt aktivnosti za SKC „Stefan Nemanja“ iz Kraljeva

Folklor je uopšteno ime za kulturu koja, u ustaljenim tradicionalnim oblicima, živi u narodu. Narodni duh, najsnažniji pokretač svih ideja u umetnosti, nikada ne miruje, kao ni članovi Srpskog kulturnog centra „Stefan Nemanja”- naslednika KUD-a ,,Železničat” iz Kraljeva, koji u završnicu polusezone ulaze sa pregršt aktivnosti za dečje i omladinski ansambl.

Kao jedno od najboljih kulturno umetničkih društava Srbije u radu sa decom (dečji ansambli našeg društva u poslednjoj deceniji bili su dobitnici pet zlatnih, tri srebrne i dve bronzane plakete sa republičkih takmičenja dečjih ansambala Srbije), dobili smo specijalnu pozivnicu od Saveza kulturno umetničkih društava Republike Srpske za revijalno učešće našeg mladjeg i starijeg dečijeg ansambla na Petoj republičkoj smotri dečjeg folklornog stvaralaštva  Republike Srpske. Na ovoj takmičarskoj manifestaciji učestvuje 10 najboljih dečjih ansambala Republike Srpske koji će se boriti za titulu najboljeg dečijeg ansambla, a deca naseg društva će imati ulogu jedinog ansambla gosta manifestacije – kaže Dragoljub Milosavljević, umetnički rukovodilac društva.

On će, kao član Umetničkog saveta Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije, učestvovati u izboru najboljeg dečijeg ansambla Republike Srpske, što je još jedno u nizu priznanja njegovog rada.

Nakon toga SKC „Stefan Nemanja” očekuje nastup izvođačkog ansambla na Djurdjevdanskom festivalu u Bratuncu 3. maja, a mladji dečji ansambl učestvovaće na festivalu u Arandjelovcu 15. maja.

Stariji dečji ansambl učestvovaće na festivalu u Novoj Pazovi 28. maja i na Republičkoj smotri dečjih ansambala Srbije koja će biti održana 4. juna u Badnjevcu. Naši najmladji članovi iz škole za učenje narodnih igara imaće svoje prvo putovanje sredinom juna i učestvovaće na koncertu u Beogradu. Sam kraj sezone obeležićemo gostovanjem naših dečjih ansambsla kod prijatelja iz KUD-a „Mladost” iz Beča sa kojima imamo dugogodišnju saradnju – aktivnosti su ovog društva o kojima Milosavljević s ponosom govori.