Kako funcioniše unapređena platforma Pametno i bezbedno?

U pitanju je mehanizam preko kojeg je, između ostalog, moguće (besplatnim pozivom) prijaviti ugrožavanje bezbednosti na internetu operaterima Nacionalnog kontakt centra

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu danas dobija unapređenu i redizajniranu onlajn platformu Pametno i bezbedno, koja promoviše podizanje digitalne pismenosti, kompetencija i bezbednosne kulture kod svih građana Srbije, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija  .

Ovaj centar prvi je, i za sada jedini institucionalni mehanizam u regionu, koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju.

Putem kontakt forme, moguće je prijaviti ugrožavanje bezbednosti na internetu operaterima Nacionalnog kontakt centra, a na platformi se mogu pronaći važni saveti, edukacije i drugi korisni sadržaji o pravilnom korišćenju interneta, bezbednom postavljanju sadržaja i mogućnostima onlajn zaštite.

Mogućnost da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem sajta Pametno i bezbedno na ovom LINKU imaju svi građani Srbije. Pored prijema prijava onlajn ugrožavanja dece i telefonskog i onlajn informisanja i savetovanja, Centar sprovodi edukacije širom Srbije.

Ukoliko želite da prezentacija bude održana u vašem gradu, opštini, školi ili Mesnoj zajednici, imate dve mogućnosti – da pozovete na broj 19833 ili da kontaktirate Centar preko imejla bit@mit.gov.rs.

foto – ilustracija Ludovic ToinelUnsplash