Kako u Kraljevu radi Razvojno savetovalište za decu sa teškoćama u razvoju? (VIDEO)

Roditelji mogu da se jave izabranom pedijatru ili sami da zakažu termin kod koordinatora Razvojnog savetovališta

Kada je, s početkom proleća ove godine, pri Domu zdravlja Kraljevo otvoreno novoopremljeno Razvojno savetovalište za decu sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihove porodice, procenjeno je da između 1.500-2.000 dece iz Kraljeva i okolnih mesta zahteva neki vid razvojne podrške u najranijem životnom dobu. Naučnim studijama dokazano je da razvojne poteškoće, ako su prepoznate na vreme, mogu biti prevaziđene pre polaska u školu kod čak 70 odsto dece. (zato je ovo novi projekat)

To je projekat koji se zasniva na novom protokolu. On predviđa da se roditelji jave izabranom pedijatru ili mogu i sami da dođu da zakažu termin kod mene kao koordinatorke Razvojnog savetovališta, kako bi njihovo dete mogo da bude uključeno u rad Savetovališta. Ono je namenjeno deci koja imaju do šest godina, a za ulazak u tzv. „rane intervencije“ potpisuje se saglasnost. U rad sa decom uključeni su logoped i psiholog. Roditelji mogu sami da dođu da zakažu svoj termin i da se informišu u slučaju da imaju bilo kakvu nedoumicu ili dodatna pitanja vezana za rad Razvojnog savetovališta i porodično ranih intervencija  – kaže Jelena Mrvić, koordinatorka Razvojnog savetovališta.

Pogledajte VIDEO:

U istom prostoru kao i Razvojno savetovalište (na prvom spratu Dečjeg doma zdravlja) nalazi se Odsek dečje pedijatrije Službe fizikalne medicine i rehabilitacija Opšte bolnice Studenica.

Dr Danijela Bakić ističe da imaju veoma lepu saradnju sa Razvojnim savetovalištem i da fizikalne usluge koriste i mnoga deca korisnici savetovališta. Fizioterapeuti koji rade u ovojj službi su edukovani na Institutu za majku i dete u Beogradu, a u narednom periodu na edukaciju će biti poslata još dva fizioterapeuta.

Deca koja dolaze ovde pregledaju se u Službi fizikalne medicine u sklopu bolnice „Studenica“, a u zavisnosti od dijagnoze i uzrasta sprovodi se fizikalna rehabilitacija. Broj dece varira, različiti su njihovi problemi, ali za nas je najvažnije da deca od nas odu zdrava, da roditelji budu zadovoljni i da budemo svi srećni – poručuje Bakić.

Poštujući privatnost dece i roditelja nismo insistirali da snimimo rad fizioterapeuta sa decom, ali mama jedne malene Lane baš je želela da zabeležimo kako ovo savetovalište lepo radi za decu kojima je ovakva podrška neophodna, pa smo sa Lanom i fizioterapeutskim timom – podelili trenutke napora da Lana uskoro bude puno bolje što joj, od srca, svi želimo!

Narednih dana predstavićemo rad kraljevačkog Savetovališta za mlade.

   M. M. D.