Kampanja „U kola bez alkohola“ u Kraljevu

Akcija usmerena ka mladim vozačima sa ciljem veće bezbednost učesnika u saobraćaju, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja na teritoriji Kraljeva, sprovedena je u kafićima „Amada“, „Egzit“ i „Autentik“

Kraljevo je jedna od deset lokalnih samouprava u kojima je Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije realizovala akciju „Kaznene karte“ u okviru velike kampanje „U kola bez alkohola“. Akcija, koja je usmerena ka mladim vozačima sa ciljem veće bezbednost svih učesnika u saobraćaju, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja na teritoriji grada Kraljeva, sprovedena je u kraljevačkim kafićima „Amada“, „Egzit“ i „Autentik“.

Prema rečima savetnika direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milana Ilića, projekat se sprovodi treću godinu zaredom, a Grad Kraljevo se pokazao kao jedan od vodećih gradova u kojem se sprovode preventivne aktivnosti.

Vožnja u pijanom stanju jedan je od čestih uzroka nesreća na putevima širom naše zemlje – oko 10 odsto, pa se projekat realizuje u restoranima, kafićima i klubovima gde se najčešće konzumiraju alkoholna pića. Cilj je da se gosti ugostiteljskih objekata koji su konzumirali alkohol, a koji su vozači, kroz merenje trenutne alkoholisanosti pomoću alkometra, informišu o visini i vrsti kazni koje su zakonom predviđene za vožnju pod uticajem alkohola.

Interesantno je da su učesnici veoma iznenađeni kolika je visina kazne, naročito kada naglasimo da je za vreme isključenja iz saobraćaja, ukoliko upravljaju motornim vozilom, kazna od 100.000 do 120.000 dinara, novih 14 kaznenih poena i nova zabrana od osam meseci. Ukoliko su imali u prethodnom prekršaju još neke kaznene poene, onda vrlo lako dođe do situacije da budu svrstani u kategoriju nesavesnih vozača, oduzima im se vozačka dozvola i još duže ostaju bez mogućnosti upravljanja motornim vozilom – pojasnio je Ilić.

savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić

On je dodao da se svakako ne možo stići do svakog gosta i lokala, ali da žele da svaki lokal, u svakom gradu, ima alkometar i da gosti u svakom trenutku znaju da postoji mogućnost da, ukoliko žele, mogu besplatno da izmere trenutnu količinu alkohola u organizmu, kao i da se, preko takozvane „kaznene karte“, suoče sa informacijama kolike su kazne.

Kako je poručio, dugoročni ciljevi Agencije su da se smanji procenat saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju usled uticaja faktora alkohola. Zajedničkim radom Agencije za bezbednost saobraćaja, lokalnih samouprava, medija, aktivista, nevladinih organizacija i državnih institucija, može da se postigne značajan uticaj na  bezbednost učesnika u saobraćaju.

Imamo ideju da se u određenim pilot lokalnim samoupravama, u svakom lokalu, nalazi po jedan alkometar. Projekat će finansirati Agencija za bezbednost saobraćaja i lokalni Savet za bezbednost saobraćaja i očekujemo da će vlasnici ugostiteljskih objekata kao društveno odgovorni subjekti  prepoznati značaj ovakve aktivnosti jer sam siguran da je njihov cilj da im gosti bezbedni odu kući – izjavio je Ilić.

Član kraljevačkog Saveta za bezbednost saobraćaja Dušan Đedović  podsetio je na to da Savet godinama ima uspešnu saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja u sprovođenju kampanja vezanih za alkoholisanost, kao i u oblasti edukacije najmlađih kroz kampanju „Pažljivkova pravila“ i edukaciju maturanata kroz priču čoveka koji je sa 18 godina doživeo saobraćajnu nesreću i ostao invalid itd.

Kampanja „U kola bez alkohola“ u Kraljevu

Prema podacima Saobraćajne policije u Kraljevu, tokom prethodne godine, svaka četvrta nezgoda bila je povezana sa alkoholisanošću, zbog čega su ovakve kampanje značajne za podizanje svesti učesnika u saobraćaju. Prošlogodišnji podaci pokazuju da je kod 366 osoba koje su upravljale motornim vozilima izmereno 0,5 promila alkohola u krvi, kod 425 više od 0,5, a 165 osoba sa 1,2 promila alkohola u krvi je i zadržano. Evidentirano je i 127 osoba koje su vozile pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Kraljevčani odnosno učesnici kampanje koji nisu konzumirali alkoholna pića mogli su pomoću simulatora pijanstva, takozvanih „pijanih naočara“, da se uvere kako pijan vozač vidi okolinu. Simulator im je omogućio da osete smanjenu vidljivost, usporenu reakciju, ometanje osećaja dubine u prostoru i zamagljen vid – koje bi osetili da su pod dejstvom alkohola.

Kao simboličan poklon svi učesnici dobili su privezak sa porukom „U kola bez alkohola“ i flajer „Kaznenu kartu“ sa podacima o visinama kazni i sankcija za vožnju pod uticajem alkohola u zavisnosti od koncentracije. Aktivaciju učesnika su sprovodili posebno obučeni promoteri sa „alkometrom“, „kaznenom kartom“ i „pijanim naočarima“.

Zvaničan sajt grada Kraljeva