Karavan „Zajedno možemo“ u Kraljevu: Svaki deseti stanovnik Srbije je osoba sa invaliditetom (VIDEO)

Udruženje „Budimo bezbedni“ nagrađuje pozitivne primere uspešnih osoba sa invaliditetom u lokalnim sredinama uz apel da Srbija što pre dobije njihov Javni registar

Povodom najavljene izrade prvog Javnog registra osoba sa invaliditetom u Srbij, predstavnici Udruženja Budimo bezbedni i njihov karavan „Zajedno možemo“ danas su posetili Kraljevo

U razgovoru sa dr Predragom Terzićem, gradonačelnikom Kraljeva u tehničkom mandatu, njegovim saradnicima i predsednikom Unije organizacija osoba sa invaliditetom grada Kraljeva Rankom Vukovićem, dogovorene su konkretne aktivnosti u daljoj saradnji.

Novinarka Dea Đurđević, koja je predsednica Udruženja „Budimo bezbedni“ istakla je da je cilj pravljenja Javnog registra da osobe sa invaliditetom  dobiju sve što zaslužuju i da se ostvare sva njihova prava. Ona je pojasnila da su potrebe osoba sa invaliditetom  iste kao i potrebe svih ostalih.

Nas, osoba sa invaliditetom, ima gotovo 700.000. I mi želimo da se krećemo, funkcionišemo, da se školujemo, ali da za to imamo razumevanje svih ostalih u društvu, počevši od izvršne vlasti, jer kada svi zajedno funkcionišemo, onda možemo i da utičemo na više organe vlasti koji žele da nam pomognu, samo je potrebno da budemo ujedinjeni – istakla je Đurđević, ocenjujući da je položaj osoba sa invaliditetom osetno poboljšan, jer su dugo bili „nevidljivi“, a sada se, postepeno, uključuju i u procese odlučivanja i „u društvu se o njima mnogo više razmišlja“.

Dr Predrag Terzić je govorio o merama lokalne samouprave za popravljanje položaja osoba sa invaliditetom, uklanjanju barijera koje su im ograničavale kretanje, postavljanju zvučnih semafora, stipendiranju uspešnih studenata sa invaliditetom.

Svi zajedno treba da se trudimo da menjamo propise i da ih poboljšavamo. Rekonstruisali smo objekat na gradskom keju koji sada koriste slabovidi i slepi, kao i onaj pored Hrama Svetog Save, napravljen je Dnevni centar za osobe sa invaliditetom kako bi deca, koja su završila srednju školu i fakultete, mogla da razvijaju svoj društveni život jer i osobe sa invaliditetom imaju svoje potrebe i mi treba da pronađemo način kako da živimo sa njima, a ne pored njih – ocenio je Terzić.

Ranko Vuković, predsednik Unije organizacija osoba sa invaliditetom grada Kraljeva istakao je kako su, prilikom formiranja Unije 2018. godine shvatili smo da samo umreženi mogu da doprinesu razvoju usluga za osobe sa invaliditetom:

Pre 10 godina nismo imali nijednu uslugu socijalne zaštite u Kraljevu, a danas, preko Centra loklanih usluga, imamo čitav spektar usluga: ličnog pratioca, personalnog asistenta, gerontodomaćice. Danas bar 60 osoba sa invaliditetom ima usluge socijalne zaštite preko Centra lokalnih usluga, na mnogo mesta u gradu više nema barijera u vidu ivičnjaka, imamo taktilne staze za slepe i slabovide. To dovoljno pokazuje  koliko smo uradili.

Udruženje „Budimo bezbedni” bavi se bezbednosnom kulturom građana i osoba sa invaliditetom, a njihov Karavan na proputovanju kroz Srbiju, nagrađuje pozitivne primere uspešne osobe sa invaliditetom u lokalnim sredinama.

Vukoviću je Dea Đurđević uručila poklon – mobilni telefon, a on je, zahvaljujući se, istakao da svoj poklon, posthumno, posvećuje Jeleni Jevtović, iz Udruženja „Carpe Diem“ koja je preminula prošlog meseca:

Bila je veliki borac, ali tu najvažniju bitku nije uspela da dobije. Jeko, ova nagrada je za tebe, nadam se da si sad na nekom boljem, lepšem mestu i da ćeš nam odozgo pomoći da rešimo sve one probleme koje smo zajedno krenuli da rešavamo.

M. M. D.

1 komentar za naslov “Karavan „Zajedno možemo“ u Kraljevu: Svaki deseti stanovnik Srbije je osoba sa invaliditetom (VIDEO)

  1. Čudno da oni teški i potpuno nepokretni nisu upoznati sa ovim događajem.
    Stiče se utisak da udruženje deluje samo za pokretne sa minimalnim potrebama za tuđu negu jer koliko se vidi iz priloženog ovde su svi pokretni.

Comments are closed.