Za lepši život u trećem dobu

Ceo oktobar posvećen je starim licima, a Udruženje penzionera u Vrnjačkoj Banji, tokom čitave godine, brojnim aktivnostima naglašava važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama najstarijih

Sredinom prošle godine Udruženje penzionera u Vrnjačkoj Banji dobilo je novo rukovodstvo. Tada je za predsednicu izabrana Milijanka Zlatić, diplomirani ekonomista, a za sekretara Nikola Trifunović. Zahvaljući izmenama koje su funkcionisanje udruženja učinile fleksibilnijim, uvedena je i funkcija počasnog predsednika, a nju je, po oceni članova, sasvim zasluženo dobio dr Svetolik Milekić, dugogodišnji predsednik ovog udruženja.

Na području Opštine Vrnjačka Banja, prema zvaničnoj statistici, ima oko 5.500 penzionera svih kategorija. U naše udruženje je učlanjeno 3.200, ali se i dalje učlanjuju novi, što verovatno dovoljno govori o kvalitetu udruženja i njegovim aktivnostima. Imamo članove i iz drugih mesta u Srbiji i možemo se pohvaliti da smo po organizovanosti i rezultatima jedno od najuspešnijih udrušenja penzionera u Srbiji – ponosna je predsednica Milijanka Zlatić.

Ona podseća da brojne realizovane aktivnosti u saradnji sa Republičkim fondom penzijskog i invalidskog osiguranja:  slanje penzionera u banje, podela solidarnih paketa pomoći, učešće članova u sportskim aktivnostima, organizacija izleta i druženja, proslava Nove i Srpske nove godine, obeležavanje 8 marta, organizacija Vidovdanskih susreta. Bliži se, krajem oktobra, i Dan udruženja penzionera Vrnjačke Banje.

Za svoje članove ovo udruženje obezbeđuje ogrev, drva, ugalj, pelet, a udruženje članovima daje i pozajmice za kupovinu osnovnih životnih namirnica: mesa, ribe, paketa suhomesnatih proizvoda, meda, zimnice, sokova…

Udruženje nema blagajnu, pa se sve sprovodi putem administrativne zabrane preko PIO Fonda, sa čijim Filijalama, pre svega u Kraljevu imamo izuzetnu saradnju – kaže sekretar ovog udruženja Nikola Trifunović.

U prostorijama Udruženja, podseća on, penzioneri, zahvaljujući banjskom Domu zdravlja, mogu da dobiju i besplatne zdravstvene usluge: merenje krvnog pritiska, nivoa šećera ili kiseonika u krvi.

Imamo izuzetno lep prostor za druženje članova gde penzioneri igraju šah, domine, karte, čitaju novine i tako provode slobodno vreme. Naši članovi učestvuju i na takmičenjima, ove godine smo bili suorganizatori Olimpijade starih osoba u Vrnjačkoj Banji. Planiramo održavanje predavanja i obuka za naše članove, za rad na računaru i obuke za osnovno korišćenje interneta – pojašnjava Trifunović.

Pored pravne pomoći, prema njegovim rečima, udruženje svojim članovima pruža i pomoć pri podnošenju zahteva za ostvarivanje prava  na penziju, porodičnu i starosnu, uz izuzetnu saradnju sa rukovodstvom opštine i sa direktorima javnih preduzeća i ustanova. gde se ostvaruje najveći broj aktivnosti. Sa lokalnom samoupravom udruženje realizuje i projekat pod nazivom „Dostupan lek za duži vek“.

Dragan Ivanović