Katolički Božić u Kraljevu

„Istinsko iskustvo Božje ljubavi prema nama ogleda se u našem poverenju u Boga u svim životnim situacijama“ – poručuje Anton Kragul, župnik kraljevačke župe Svetog Mihaela Arkanđela i čestita Božić svim Kraljevčanima

Večeras je Badnje veče za sve vernike koji slave Dan Hristovog rođenja po Gregorijanskom kalendaru. Kraljevčani katoličke veroispovesti okupiće se u crkvi Svetog Mihaela Arkanđela u Ulici Hajduk Veljkovoj – tačno u ponoć na tradicionalnoj „Ponoćki“, službi kojom se dočekuje Božić.

„Ponoćku“ će služiti župnik Anton Kragul, kao i strašnju Božićnu misu, koja će početi u 11,30h. Preko portala KRUG župnik Anton je čestitao Božić građanima Kraljeva koji ovih dana slave Hristovo rođenje, kao i onima koji će proslavljati za 13 dana po Julijanskom kalendaru. Povodom jednog oda najvećih hrišćanskih praznika, župnik je poslao poruku o ljubavi i veri:

Božić ne bi trebalo da slavimo kao rođendan Isusa Krista, već kao događaj otelovljenja Božjeg i našeg spasenja. Ako Bog ništa ne menja u našem životu, ako nas ne ispunjava, čemu onda slaviti? Svest o veličini Božje ljubavi prema čoveku, to je istinsko iskustvo vere u spasenje i oličava se u našem poverenju u Boga, u svim životnim situacijama.

Čestitam Božić svima i u ovim danima radosti podsećam da se Isus Kristos rodio u štali, među životinjama. Lepo je proslavljati i za punom trpezom i u drugim ovozemaljskim blagodatima, ali treba imati svest o tome gde se rodio onaj čije rođenje proslavljamo – rekao je župnik Kragul i još poručio da je važno da verujemo u Božju milost i da se molimo jedni za druge.

 Župnik Kragul kaže da na službe u Crkvu Svetog Mihaela Arkanđela stalno ili povremeno dolazi oko 50 vernika. Katolička crkva u Kraljevu je jedina na prostoru Kraljevačke župe, čija je površina gotovo koliko i Eparhije žičke. Kapele postoje u Užicu, Kruševcu i Vrnjačkoj Banji.

Crkva Svetog Mihaela Arkanđela osveštana je novembra 1933. godine, a sagrađena je tada za potrebe stručnjaka iz Francuske koji su radili u Fabrici aviona, kao i za sve veći broj radnika katoličke veroispovesti koji su stizali na rad u Kraljevo iz zapadnih delova Kraljevine Jugoslavije. O njenom istorijatu možete na našem portalu pročitati Katolička crkva u Kraljevu – KRUG

Ovom prilikom podsetićemo da je katolička crkva u Kraljevu teško oštećena u zemljotresu novembra 2010. godine i da osam godina u njoj nije obavljana služba. Nakon rekonstrukcije unutrašnjost crkve je postala izuzetno prijatno mesto koje odiše urednošću i toplinom. Aprila 2019. godine crkva Svetog Mihaela Arkanđela u Kraljevu je dobila status spomenika kulture.

R.V.