Komemoracija Novici Negovanoviću: Utihnuo je „moravski slavuj“ (VIDEO)

– Za života je postao legenda… Veliki čovek i umetnik, mlađima je trasirao put kako se neguje srpska i šumadijska muzika… Blage naravi, a vatrene energije, spojio je tri Morave… sada „dalape“ svira među anđelima – oproštajne su reči posvećene Novici Negovanoviću

            Grad Kraljevo, kolege muzičari i brojni poštovaoci stvaralaštva Novice Negovanovića danas su se na komemorativnom skupu oprostili od ovog kompozitora, harmonikaša i pevača, od barda narodne muzike, čuvaoca pomoravskog melosa, čoveka koji je opevao šumadijsko selo kakvog još samo ponegde ima. Njegova ostavština još je i veća od brojnih kompozicija koje je napisao, pesama koje je otpevao, narodnih kola koja je odsvirao, jer je bio učitelj i predvodnik dugog niza harmonikaša i kompozitora iz kraljevačkog kraja.

Pogledajte video zapis sa današnje komemoracije:

            Osim muzici i porodici poslednjih godina je bio posvećen Zavičajnom društvu Kraljevo, čiji je bio predsednik, nošen idejom o povezivanju svih Kraljevčana gde god da su. O tome koliko je bio poštovan govori i prepuna Svečana sala Gradske uprave, u kojoj je održan komemorativni skup. Novica Negovanović je bio dobar čovek i posvetio je život zavičaju, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić:

            – Za života je postao legenda. Kada govorimo o nekom čoveku, posle imena uglavnom kažemo šta je bila njegova profesija. Ali ako kažemo da je Novica Negovanović bio harmonikaš, nećemo znati koliko je dobar kompozitor, ako kažemo koliko je dobar kompozitor, zaboravićemo kakav je pevač bio. Od rodnih Adrana, preko Kraljeva, Beograda i Čikaga vratio se ponovo u Adrane i tako zatvorio krug umetnosti. Kada je pevao o Moravi, njegovoj i našoj, o Ibru i Gruži, pevao je o svakoj srpskoj reci. Kada je govorio o ženama, pevao je svakoj ženi u našem kraju. Voleo je ovaj narod. Znam koliko je bio srećan kad smo otvorili prostorije podružnice Zavičajnog društva i koliko se trudio da spoji Kraljevčane koji žive u gradu na Ibru i u Beogradu. I koliko je želeo da se organizuje „festival 4 zlatne kraljevačke harominike“, tu želju ćemo mu ispuniti.

Članovi porodice, prijatelji i kolege Novice Negovanovića

            Gradonačelnik je podsetio da nas je pre nekoliko meseci napustio još jedan velikan narodne muzike rodom iz Kraljeva Predrag Živković Tozovac i rekao da će sećanje na njih čuvati grad, ali i brojni naslednici koji nastavljaju da pronose slavu pesme iz našeg kraja.

            Jedan od njih je i Miša Mijatović i sam veliki kompozitor narodne muzike i harmonikaš, koji je u svom oproštajnom govoru istakao šta je Novica Negovanović značio za muzičare iz našeg kraja:

On je bio veliki čovek i umetnik, vrhunski harmonikaš, pevač i kompozitor, ali što je važnije – bio je vodilja svima nama mlađima od njega. Trasirao nam je pravi put kako da negujemo srpsku i šumadijsku muziku, bio nam je zvezda vodilja i kako da se ponašamo u tom poslu. Meni je bio idol i uzor kad su u pitanju i harmonika i komponovanje, ja se sigurno ne bih bavio komponovanjem da nije bilo njega. Izuzetan čovek, duša od čoveka, bio je svakom na usluzi, svakom od nas mlađih da pomogne, da pokaže, da nas usmeri na pravi načn. I zato mu veliko hvala.

Miša Mijatović je takođe govorio o koncertu „4 velike kraljevačke harmonike“ – osim Novice i Miše, Vlado Panović i Aleksandar Sofronijević:

Mi smo se svi čuli 3-4 dana pre njegove smrti i on je govorio da ne brinemo ništa, da će taj koncert sigurno da se održi 8. avgusta, da će on biti dobro. Imamo sva trojica veliku obavezu da taj koncert održimo i zbog njega, jer smo sigurni da on to želi i da će nas čuti, sviraćemo njegove pesme i kola. Ima puno mladih harmonikaša u Kraljevu, sve nas je zadojio tom dobrom muzikom. Na komemoraciji Tozovcu rekao sam da su to dva najveća barda naše narodne muzike, imamo sreću da su obojica iz Kraljeva i siguran sam da se neće skoro roditi dva takva umetnika koji su takvi i kompozitori, i harmonikaši, i pevači.

            Od Novice Negovanovića se oprostio i Vojislav Spasić, profesor solo pevanja na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu i operski pevač, i Novičin prijatelj. On je otkrio malo poznat detalj koji mnogo govori o Novičinim uspesima: a je posle Frenka Sinatre i Tine Tarner bio tek treći muzičar koji je do poslednjeg mesta ispunio Sidnejsku operu!

– Blage naravi, mirnog karaktera, a vatrene energije uspeo je da spoji tri Morave i da na najbolji način opiše svoj kraj. Ostavio nam je u amanet da čuvamo našu muziku i da je ne kvarimo. Niko više od njega nije napisao pesama posvećenih jednoj reci. U zagrljaju te reke, koja je nepresušni izvor mnogim pesnicima, dao je večnost koja će njenim tokom prenositi pesme koje je napisao. Neće biti zaboravljen, jer ono što je ostavio obeležilo je drugu polovinu 20. i početak 21. veka. Visoko je postavio lestvicu i već koliko sutra dok budete išli kroz Srbiju i naiđete na neko slavlje ili druženje, čućete Novičine pesme. To će biti znak da nije otišao. Nisam želeo da ovaj govor bude tužan, jer se Novica celoga života trudio da ljudi oko njega budu srećni i veseli.

            Ispred Zavičajnog društva Kraljevo Milan Novaković, predsednik UO Zavičajnog društva Kraljevo u Beogradu, rekao je da je Novica Negovanović maštao i o otvaranju „Kuće harmonike“ u Kraljevu:

Nadvila se tuga nad zavičajem, preselio se u večnost pesnik zavičaja, pesnik vodenica na Moravi, ibarskih brzaka, sela i posela, pesnik livada i stada. Sada smo nemi i tužni dok u nama odzvanjaju akordi njegovih zavičajnih pesama, a „dalape“ sada svira među anđelima. Dođe leto trideseto našem Zavičajnom društvu, al’ ne stigosmo da ga proslavimo kako smo hteli. Tvoj optimizam i snaga pratiće nas da istrajemo u započetim akcijama. Ostavio si nam u amanet da Kraljevo dobije „Kuću harmonike“. Govorio si: neka „Kuća harmonike“ okupi na jednom mestu sve harmonikaše, svirače i pevače koji čuvaju i neguju tradciju narodnog pevaja i sviranja, jer ne postoji mesto na kugli zemaljskoj kao Kraljevo sa svojim muzičarima.

            Među brojnim poštovaocima Novice Negovanovića koji su danas bili u svečanoj sali Gradske uprave primetili smo suprugu Predraga Živkovića Tozovca Emiliju Živković i virtuoza na harmonici Aleksandra Sofronijevića.

            Novica Negovanović je sahranjen danas na Bojkovačkom groblju u selu Adrani, u kome je u rođen 1945. godine.

R.V.

P. S.

Evo kako je Novica Negovanović pre samo četiri meseca govorio o svom preminulom kolegi Predragu Živkoviću Tozovcu: