Koncert kraljevačkog dečjeg hora „Aria“: Muzika je put do sreće (VIDEO)

Celovečernji koncert dečjeg hora „Aria“, koji je ove godine organizovan pod sloganom „Harmonija tradicije”, melodijski je prošetao publiku u prepunoj sali Doma Vojske Srbije u Kraljevu kroz bogatu muzičku baštinu našeg naroda, povezujući prošlost i sadašnjost kroz note i melodije koje su oblikovale naš identitet.

Pogledajte VIDEO:

Koncert je, zaista bio dokaz da muzika prenosi priče, emocije i vrednosti kroz generacije, čuvajući naše nasleđe živim.

Mlađi uzrast hora Aria Kraljevo – foto Milena Radulović

Ne zna se zbog čijeg je nastupa publika manje štedela dlanove: da li kod podmlatka „Arie“ koji čine preslatke devojčice i pevale su, uz pravi scenski nastup o ljubavi, proleću, notama i igri, ili tokom nastupa hora koji je danas njena muzička okosnica, kao i pesme „Tamna noći“ koju je izvela solistkinja Justina Terzić uz pratnju Andree Molnar.

Andrea Molnar i Justina Terzić – foto Milena Radulović

Muzika je univerzalni jezik koji nas povezuje i inspiriše, a tradicija je srž našeg kulturnog nasleđa. Kada spojimo te dve sile, dobijamo nešto izuzetno – harmoniju koja odjekuje kroz vreme – kaže dirigentkinja hora, profesorka Dragana Milićević, koja je ovaj hor i osnovala.

dirigentkinja – profesorka Dragana Milićević, foto Milena Radulović

Dečji hor “Aria” osnovan je u oktobru 2019. godine. Iako je relativno mlad, brzo je stekao značajno mesto na muzičkoj sceni. Osnovan neposredno pre početka pandemije COVID-a19, hor se suočio sa izazovima nemogućnosti sastajanja i vežbanja pevanja, ali to nije sprečilo njegov napredak i uspehe. Za prethodnih pola decenije, hor “Aria” je učestvovao na raznim takmičenjima i manifestacijama, donoseći brojne nagrade i priznanja.

foto Milena Radulović

Izdvajamo srebrne medalje na međunarodnim takmičenjima „Melodianum“ u Kikindi i Majskim muzičkim svečanostima u Bijeljini, te treće mesto na Festivalu dečijih horova (FEDEHO) u Beogradu. Pored takmičenja, hor “Aria” je aktivno sarađivao sa kulturnim institucijama grada Kraljeva, nastupajući na različitim događanjima i manifestacijama, čime je doprineo očuvanju i promociji kulturne baštine.

Muzička pratnja – foto Milena Radulović

Uživala je publika u pesmama: Zasp’o Janko, Srce mi boluje, Marijo, ćero mori, Crven cvete, Gusta mi magla padala, Čije je ono devojče, Rasti moj zeleni bore, a onda na poklon dobila i „Mndra mja“, pesmu iznenađenja koju je publika sa oduševljenjem pozdravila.

Zato je ovaj divan muzički događaj bio i muzika ima moć da nas vrati u prošlost, da nas podseti na korene, ali i da nas inspiriše da gradimo budućnost sa istim entuzijazmom i ljubavlju.

          M. M. D.