Korona presek: Kraljevo i Srbija – 2. septembar

Od poslednjeg izveštaja, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja, u našoj zemlji su registrovane još 3.524 osobe pozitivne na koronavirus (juče je bilo 3.346 novozaraženih među 16.134 testiranih

Od posledica infekcije koronavirusom u bolnicama širom Srbije leči se 1.347 pacijenata (38 više nego juče). Trenutno je na respiratorima 79 kovid pacijenata (osam manje nego juče).

Prema najnovijem izveštaju Ministarstva zdravlja, od kovida je, nažalost, kao i juče, preminulo još 15 osoba, tako da ukupan broj preminulih od ove bolesti – od početka epidemije sada iznosi 7.322.

Od 3.524 novih slučajeva infekcije koronavirusom, najviše novozaraženih je u Beogradu – 775, a trocifren broj imaju još Kragujevac – 180, Novi Sad – 149 i Niš – 145.

Novi Pazar ima 97 novozaraženih, Valjevo 86, Jagodina 83, Užice sa 81, Kraljevo 70, Čačak 55, Zrenjanin 51, Šabac 50.

Ostala mesta imaju manje od 50 novih slučajeva.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa 1. septembrom, u Kraljevu su date 96.142 doze različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisana je 46.921 osoba, dve doze primilo je 45.430 građana, a tri doze – 3.791.

Svakog dana, osim nedeljom, u novoj Hali sportova u Ribnici, do 16 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Uporedo sa tim, svakog dana do 16 časova (osim nedeljom), građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka ili da prime i TREĆU DOZU vakcine za koju se odluče po preporuci lekara.

PREPORUKA ZA TREĆU (BUSTER) DOZU

Treća buster doza vakcine protiv COVID-19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koji su primili, a prvenstveno za one koje pripadaju skedećim kategorijama:

1. osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije,primaoci transplatata koštane srži i solidnih organa,osobe na hemodijalizi

2. osobe starije od 70 godina

3. osobe starije id 60 godine u domovima za starija lica i drugim ustanovama socijalne zaštite

4. zaposleni u zdravsvenim i ustanovama socijalne zaštite

5. putnici u medjunarodnom saibraćaju-odnosi se na osobe vakcinisane u Srbiji.

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja prošoi najmanje šest meseci mogu da prime treću buster dozu i ostavlja im se mogućnost da izaberu vrstu vakcine koju će da prime kao treću. Izuzetak je ukoliko se za treću primenjuje Gam-Covid-Vak,u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine.

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Vakcinacija dece uzrasta od 12-15 godina protiv covid-19 se preporučuje kod dece sa komorbiditetima kao i kod gojazne dece  uz predhodno dobijeno mišljenje pedijatra subspecijaliste iz odgovarajućih oblasti. Vakcina se može primeniti i kod ostale dece od 12-15 godina uz saglasnost roditelja i mišljenja pedijatra. Vakcinacija protiv Covid-19 dece navedenog uzrasta sprovodi se u službama za zdravstvenu zaštitu dece nadležnih domova zdravlja, kao i na pedijatrijskim odeljenjima opštih bolnica i u pedijatrijskim ustanovama na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, a sve u skladu novog SMU vakcinacije Covid-19.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih osoba i vakciniše ih prvom i drugom dozom raspoloživih vakcina.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 1. septembrom, Sinofarm vakcinu primilo je 14.541 osoba, vakcinu Fajzer – 4.227, a Sputnjik V – 786 osoba.

Treću dozu vakcine Sinofarm primile su 2.704 osobe, 975 Fajzerovu vakcinu, a Sputnjik V – prvu komponentu (kao treću dozu) primilo je 112 građana.

       M. M. D.