Kraljevačka boračka udruženja sa državnim sekretarom

Sastanku su prisustvovali ratni vojni invalidi, učesnici ratova 90-ih i članovi porodica poginulih boraca, a Mile Karanović razgovarao je i sa Nadom Milić, majkom čija su dva sina poginula u ratu 1999, a posle rata izgubila je i trećeg

Na poziv Udruženja ratnih vojnih invalida grada Kraljeva državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mile Karanović posetio je Kraljevo. Povod posete, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, bili su direktni razgovori o problemima, potrebama i pravima boračke populacije.

U Gradskoj kući je organizovan sastanak sa ratnim vojnim invalidima, učesnicima ratova devedesetih i članovima porodica poginulih boraca na kom su predložene izmene i dopune Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

Državni sekretar Karanović, koji je i sam učestvovao u borbenim dejstvima, naglasio je da nikada ne smemo da zaboravimo žrtve, koje su date u prethodnim ratovima, za slobodu naše otadžbine. Kako je naglasio, Ministarstvo ulaže ogromne napore u rešavanje svih problema koji pritiskaju boračku populaciju, ali je to je izuzetno težak proces i neophodno je zauzimanje jasnog stava kako države, tako i resornih ministarstava.

Karanović je podsetio da je ministar Selaković već preduzeo nekoliko bitnih koraka koji se tiču zdravstvenog osiguranja, a jedan od njih je potpisivanje Memoranduma sa Ministarstvom zdravlja, nakon kojeg sledi poboljšanje zdravstvene zaštite, primarne zdravstvene zaštite boraca, kao i rešavanje problema sa posttraumatskim sindromom koji muči borce.

Predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida grada Kraljeva Vojislav Vukašinović izrazio je zadovoljstvo što su sva tri kraljevačka boračka udruženja imala priliku da se lično obrate predstavnicima Ministarstva i iznesu brojne probleme sa kojima se susreću. On je istakao da je među najvažnijim pitanje adekvatne zdravstvene zaštite koja bi im omogućila bolje funkcionisanje u svakodnevnom životu, kao i da zdravstveno osiguranje boračke populacije mora biti bez ograničenja i bez uslova.

Gradonačelnik Terzić istakao je važnost direktne komunikacije predstavnika Ministarstva i boračkih organizacija o pitanjima i izazovima sa kojima se ova populacija susreće, ali i konstruktivnim predlozima kako bi se njihov status poboljšao.

Grad i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja godinama ostvaruju izuzetnu saradnju, podsetio je Terzić, koji se zahvalio državnom sekretaru Karanoviću, ali i čitavom timu ministra Selakovića, za napore uložene u poboljšanje statusa ratnih vojnih invalida, civilnih invalida i porodica poginulih boraca.

Poseta Kraljevu obuhvatila je i susret) u prostorijama Udruženja sa Nadom Milić, majkom čija su dva sina 1999. godine dala živote za svoju otadžbinu (a posle rata izgubila je i trećeg).

Karanović je razgovarao i sa predstavnicima Fondacije srpskih boraca koja je donirala 100 paketa namirnica za najugroženije pripadnike sva tri udruženja. Državni sekretar je, zajedno sa predstavnicima Udruženja ratnih vojnih invalida grada Kraljeva, položio vence na spomen-obeležje stradalim u ratovima 1991-1999. godine ispred zgrade Gradske uprave.

tekst i foto: zvaničan sajt grada Kraljeva