Kraljevačka bruka i vrnjački ponos

Rekonstrukcija bivše autobuske stanice u Kraljevu odavno je na dugačkom štapu, a u Vrnjačkoj Banji je obnovljena i stanica i lokalno autoprevozničko preduzeće

Grad Kraljevo odavno nema autobusku stanicu iako je reč o centru regiona, mestu od oko 120 hiljada stanovnika i raskrsnici puteva. Postojeća, sagrađena još 1967. godine, oronula je i zapuštena i ne ispunjava propisane uslove za autobusku stanicu, već je odavno obično stajalište. Tu se uobičajene stanične usluge ne naplaćuju, a sve je više autobusa na dužim linijama koji ovde i ne svraćaju. Nada za detaljnu rekonstrukciju ovog objekta pojavila se polovinom 2021. godine kada je, posle brojnih pravnih peripetija oko vlasništva nad zemljištem, pala pogodba, pa je grad Kraljevo, za skoro 79 miliona dinara, stanicu otkupio od ,,Autotransporta”, preduzeća u stečaju.

I još je puno neizvesnosti, jer tek slede odluke da li će rekonstrukciju obavljati vlasnik, ili će ona biti poverena nekom od privatnika. Prvi korak ka tome je – projekat. Međutim, na javni konkurs za izradu tog projekta, raspisanog krajem prošle godine, za koji je iz gradskog budžeta ponuđeno 2,5 miliona dinara, nije se javio niko. Lokalna vlast to pravda zauzećem projektanata pošto se, na području Kraljeva, kako tvrdi i gradonačelnik dr Predrag Terzić, stambeni objekti grade kao nikad ranije. Stoga je pomenuti konkurs, početkom ove godine, obustavljen pa će uslediti nova procedura. Za to vreme sve je više negodovanja građana koji ovo autobusko stajalište smatraju ruglom grada.

Nasuprot tome, u komšijskoj Vrnjačkoj Banji bila je slična situacija sa lokalnim preduzećem „Autoprevoz”. Posle više neuspelih privatizacija i propasti auto-prevozničkog preduzeća u kome je radilo oko 500 radnika, a čijem je sastavu bila i autobuska stanica, opština ga je kupila. Odmah je osnovano javno preduzeće „Novi Autoprevoz” pa se postepeno i uz pomoć države ulagalo najpre u obnovu stanice pa je to sada moderan objekat kakav ovom turističkom mestu priliči. Posle zapošljavanja oko 60 radnika, nedavno je kupljeno i pet novih autobusa kojim se pokrivaju potrebe lokalnog prevoza građana.

Prevoz će za sve putnike biti besplatan, a planiramo da obnovimo stare autobuske linije da bi ovo preduzeće, pored staničnih usluga ubiralo i prihod od prevoza putnika na dužim destinacijama – objašnjava nam, ponoseći se obavljenim poslom, Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine.

M. Dugalić

izvor: “Politika”