“Kraljevačka punk hronika” – uskoro!

31. oktobar 2020.

Sredinom naredne nedelje iz štampe će izaći knjiga “Kraljevačka punk hronika” autora Vojkana Trifunovića, istoričara iz Kraljeva i poslednjih dvadeset godina aktivnog učesnika na kraljevačkoj, ali i regionalnoj pank rok sceni

U ovom publicističkom delu VojkanTrifunović je obradio sve što je imalo veze sa pojavom i trajanjem panka u Kraljevu od 1978. godine do danas.            Na ovaj način kraljevačka pank scena biće tek druga u Srbiji, posle novosadske, koja je sveobuhvatno obrađena u jednoj knjizi. Autor Vojkan Trifunović kaže da je to i te kako zaslužila:

            – Pank scena u Kraljevu je jedna od značajnijih u Srbiji i ondašnjoj Jugoslaviji, i zbog muzike i zbog društvenog aktivizma. Pank nije samo muzika, to je način života koji karakteriše pobuna protiv svih autoriteta. To je bilo izraženo kod kraljevačkih pankera, naročito 90-tih godina. Imali smo antiratne, antifašističke, antiseksističke akcije, borbu za zaštitu životinja… u vreme kada te teme u Srbiji nisu bile aktuelne. Primer aktivizma i verovatno najpoznatija pank grupa je “Hoću? Neću!”. Jedino pank bendovi su autentično kraljevački.

Trifunović je u knjizi obradio više od 20 pank bendova i sve što ima veze sa njima i pank kulturom: najznačajnije koncerte, mesta za izlaske i okupljanja, radio emisije, omote, plakate, društveni aktivizam, pa i sukobe koji su iz toga povremeno nastajali… Iznenađujući podatak je da je u Kraljevu bilo u različitim periodima štampano 10 fanzina, nekomercijalnih nezavisnih časopisa u malim tiražima. Zbog ovako sveobuhvatnog pristupa, “Kraljevačka punk hronika” je zapravo i prilog istorji Kraljeva u poslednje dve decenije 20. veka i prve dve decenije 21. veka.

Knjigu sam pripremao desetak godina, radeći na njoj različitim intenzitetom. Najznačajniji izvor podataka bili su mi intervjui sa direktnim akterima kraljevačke pank scene, kao i njihove lične kolekcije artefakata. Plakata, fanzina, omota nema u biblioteci, arhivu ili muzeju… Knjigu sam pripremio poštujući metodologiju istorijske nauke, ali je napisana na način prijemčiv širokom krugu čitalaca.ral

Prva pank grupa u Kraljevu bila je “Kraljevački expres” nastala 1978.g i prvi i poslednji koncert je imala u januaru 1979. godine. Slede “Otpadne vode”, “Vatrena voda”, “The Fuckers”… pa sve do današnjih dana i “The Truth”, “Sedativ”, “Totalni promašaj”… Grupa je bilo mnogo, ali su uglavnom kratko trajale. Značajniji koncerti su bili krajem devedesetih, jedan u Domu društvenih, a drugi u lokalu “Špilja”, koji se nalazio u jednom od prolaza iz Omladinske ka Keju. Vojkan kaže da je zapravo najveći pank koncert bio onaj održan pre dve godine u Staroj tehničkoj školi kada je obeleženo 30 godina hardkor scene, ali nije obrađen u knjizi, koja je tada već bila zaokružena.

Zato mnoge generacije kraljevačkih pankera, ali i onih koji su se bavili drugim vrstama muzike, već dugo sa nestrpljenjem očekuju ovu Trifunovićevu knjigu, jer će biti i svojevrsni omaž njihovoj mladosti, bavljenju muzikom, ali i društvenim i političkim okolnostima koje su oblikovale njihove živote.

R.V.