Kraljevčanin Bogdan Milićević najbolji na Državnom finalu Sportskih igara mladih

Osvajanjem zlatne medalje mladi teniser ponovio je prošlogodišnji uspeh i i izborio plasman na međunarodnu završnicu

Posle šest meseci takmičenja i druženja završena je 10. sezona Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Od 10. do 18. jula najuspešnije ekipe i pojedinci takmičili su se na Državnom finalu u Banji Ždrelo za plasman na Međunarodnu završnicu koja se u avgustu održava u Splitu.

Kraj takmičarskog dela obeležili su učesnici turnira u tenisu, šahu, kao i dečaci i devojčice koji su zaigrali na Coca-Cola kupu.

Na turnir u tenisu, plasman na Međunarodnu završnicu izborili su Bogdan Milićević (Kraljevo), Luka Jovanović (Požarevac), Hana Kalantarian (Valjevo) i Tamara Marković (Valjevo). Osvajanjem zlatne medalje mladi teniser iz Kraljeva ponovio je svoj prošlogodišnji uspeh i i izborio plasman na međunarodnu završnicu.

Bogdan niže uspehe i raste u novu nadu srpskog tenisa. Jedna od njegovih ovogodišnjih velikih pobeda je i ona na SERBIAN GRAND PRIX, turniru treće kategorije za dečake i devojčice do 14 godina, krajem aprila ove godine u TK Top tenis u Kraljevu u okviru kalendara Teniskog saveza Šumadije i zapadne Srbije.

Grad Kraljevo na Igrama mladih u Splitu će predstavljati i Matija Kočović. On je igrač odbojkaške ekipe “Feniks Požarevac”, koja je osvojila prvo mesto u banji Ždrelo.

Do Državnog finala u fudbalu stigle su ekipe, u muškoj konkurenciji iz Kruševca, Bajine Bašte, Apatina i Šapca, a u ženskoj iz Pančeva, Čajetine, Kraljeva, Kruševca i Kragujevca. Finalni duel, za plasman na Međunarodnu završnicu igrali su dečaci iz ekipe „Mandarine“ Apatin i „Sloga“ Bajina Bašta. Rezultatom 2:0 slavili su Apatinci koji će predstavljati tim Srbije od 21. do 26. avgusta u Split. Za Split se spremaju u devojčice iz ŽFK „Napredak“ iz Kruševca koje su posle izvođenja penala bile bolje od ekipe FK „Voja Gačić“ iz Pančeva.

Šahisti su odigrali odličan turnir, a u Split će putovati Rajilić Irina, Vujičić Milica, Radenković Irina, Adamović Nikola, Jokić Matej, Tomić Bogdan, Janković Tamara, Vujović Vera, Jauković Teodora, Leskovac Nikola i Kanački Vuk. U timu šahista biće i Marko Milanović, pobednik turnira u kategoriji dečaci 2008. i mlađi. Marku je ovo sedmo učešće u Dunav osiguranje Sportskim igrama mladih, višestruki je osvajač zlata na Međunarodnu završnicu, a ove godine uspeo je da se plasira i na završni turnir u stonom tenisu.

Predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Marija Mihajlović izjavila je da prezadovoljna kako je proteklo ovih osam dana druženja sa najboljim Simovcima iz Srbije:

Posle više od stotinu događaja u 80 mesta širom Srbije, u Petrovcu na Mlavi, u Banji Ždrelo, dočekali smo blizu 800 najboljih dečaka i devojčica iz preko 50 mesta Srbije koji su učestvovali u desetoj sezoni Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Hvala im na svemu što su pokazali na sportskim terenima, ali i na promociji fer-pleja koji je obeležio ovu godinu. Čestitam svima koji su se plasirali na Međunarodnu završnicu i poručujem im da u Splitu svaki trenutak iskoriste za druženje i uživanje.

U Banji Ždrelo sa decom se družila i mentorka kampanje „Pružam ruku, ne podmećem nogu“, psihološkinja Biljana Lajović koja je izjavila da su Dunav osiguranje Sportske igre mladih pokazale koliko je njihova misija dragocena i značajna posebno u ovo vreme kada je deci, a i roditeljima neophodna  kvalitetna podrška za razvijanje pozitivnog sistema vrednosti:

Zadovoljstvo je kada vidite kako se  se, dok čekaju dodelu medalja, devojčice i dečaci iz Čačka, Novog Sada, Paraćina… sami organizuju da igraju košarku, razmenjuju brojeve telefona , dogovaraju  da se čuju i nastave komunikaciju; kada devojčica prijavi sudiji da nije video prestup i tako njena ekipa ne osvoji poen jer kako kaže „nije pošteno da prećuti”, pruže ruku i čestitaju drugoj ekipi na pobedi mada im je poraz teško pao, kada pišu poruke protiv nasilja, žele o tome da razgovaraju.

Kompanija Dunav osiguranje, generalni sponzor Igara u Srbiji nagradiće autore najboljih poruka, a posle Međunarodne završnice troje Simovaca dobiće i stipendijska osiguranja.

Međunarodna završnica počinje 21. avgusta. U Split stižu najbolji Simovci iz sve tri zemlje učesnice Igara, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iz Sportskih igara mladih poručuju da decu očekuju mnogobrojna iznenađenja.